SNOUDEN: Otkriću podatke o metama SAD

Bivši radnik NSA, koji je otkrio tajne programe za špijuniranje na internetu, rekao je da će se boriti protiv zahteva da bude izručen iz Honkonga

  • 0

Edvard Snouden, koji je odao tajne programe NSA za špijuniranje na internetu, rekao je da će obelodaniti podatke o metama koje su SAD nadgledale.

 

Bivši radnik NSA rekao je da će se boriti protiv eventualnog zahteva SAD da bude izručen iz Hongkonga i obećao da će obelodaniti i podatke o metama koje su SAD nadgledale, piše "Saut Čajna morning post".

 

- Nisam ni izdajnik ni heroj. Ja sam Amerikanac. Ljudi koji misle da sam napravio grešku kada sam izabrao Hongkong za mesto boravka nisu shvatili moje namere. Nisam ovde da bih se krio od pravosuđa, već da bih otkrio kriminalne postupke - izjavio je on u ekskluzivnom intervjuu za list iz Hongkonga.

 

Snouden je u Hongkong došao 20. maja, a u "Gardijanu" i "Vašington postu" je obelodanio informacije o operacijama globalnog prisluškivanja koje sprovodi američka Agencija za nacionalnu bezbednost.

 

- Moja namera je da tražim od sudova i naroda Hongkonga da odluče o mojoj sudbini. Nemam razloga da sumnjam u vaš sistem - rekao je on kako navodi "Saut Čajna morning post".

 

Krivična istraga protiv Snoudena u SAD je u toku, ali ta država, za sada, nije podnela formalni zahtev Hongkongu za ekstradiciju.

 

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija nije dobila zahtev za azil Snoudena.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA