Predrag Bubalo uhapšen zbog Luke Beograd!

Bivši ministar za privredu, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i još šest osoba sumnjiče se da su zloupotrebom položaja oštetili budžet za 5,7 miliona evra

  • 12

Bivši ministar privrede Predrag Bubalo i još sedam osoba lišeno je slobode zbog sumje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd, čime je država oštećena za više od 5,5 miliona evra.

Oni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su od marta 2004. godine do 30. septembra 2005. godine izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica. Osumnjičeni se terete da, suprotno zakonskim i podzakonskim aktima i internim propisima Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, nisu izvršili analizu ponuđene cene za kupovinu akcija i vrednosti akcija "Luke Beograd".

Slobode su, osim Bubala, lišeni i bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Ðorđević (58), bivši izvršni direktor te agencije Goran Mrđa (43), bivši direktor Centra za tržište kapitala u toj agenciji Aleksej Misailović (44), bivši direktor Akcijskog fonda Srbije Aleksandar Gračanac (49).

Slobode su lišeni i bivši direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović (43), bivši direktor Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobac (69) i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac (66).

KAKO JE TEKLA SPORNA PRIVATIZACIJA

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, 27. septembra 2005. godine, Ðorđević, Mrđa i Misailović su, kao odgovorna lica u Agenciji za privatizaciju, doneli Odluku o metodu prodaje akcija "Luke" prihvatanjem ponude za preuzimanje od kompanije "Vorldfin" (Worldfin S.A.) iz Luksemburga i izdali nalog Akcijskom fondu za prodaju 1.745.521 akcija iz državnog paketa akcija.

Sumnja se da su Gračanac i Dragutinović, kao odgovorna lica u Fondu, nevršeći analize ponude za preuzimanje, njene elemente, ponuđene cene i vrednosti akcija "Luke", 30. septembra 2005. godine izdali nalog za prodaju svih akcija iz državnog paketa akcija, iako su obavešteni da je u toku nova procena vrednosti imovine "Luke" i da se očekuje znatno veća vrednost imovine i kapitala, pa time i akcija.

Osumnjičeni Bubalo se tereti da, kao ministar za privredu, iako je znao da je knjigovodstvena vrednost akcija ispod realne vrednosti, da je u toku nova procena i da se očekuje znatno veća vrednost akcija, nije naložio stručnim službama Ministarstva da izvrše nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda.

Njemu se na teret stavlja i da je propustio da preispita odluke i nalog za prodaju akcija, da zahteva izveštaje i podatke na osnovu kojih su donete odluke i nalog, da upozori na uočene nepravilnosti i odredi mere i rok za njihovo otklanjanje i koristeći druga opšta ovlašćenja u nadzoru nad radom, predloži vladi mere za koje je ovlašćen, i tako spreči da se realizuje prodaja akcija iz paketa Akcijskog fonda.

Postoji osnov sumnje da Drobac i Kosovac, kao direktori i članovi UO "Luke Beograd" a.d, nisu kroz poslovne knjige sproveli nove procenjene vrednosti imovine preduzeća, koju su utvrdile stručne službe "Luke Beograd" 2004. godine, kao i procenu vrednosti imovine i kapitala tog preduzeća od strane Instituta ekonomskih nauka iz Beograda.

Oni se sumnjiče da nisu sačinili berzanski prospekt, čime su izbegli obavezu uključivanja akcija "Luke" na Beogradsku berzu a.d. i time sprečili da se utvrdi nova realna vrednost akcija "Luke".

Kako se dodaje u saopštenju, oni se terete da su omogućili da knjigovodstvena vrednost utvrđena 1998. godine bude iskorišćena kao kriterijum minimalne cene kod ponude za preuzimanje, koja je u trenutku podnošenja ponude za preuzimanje bila niža od realne vrednosti akcija.

BUBALO DAJE ISKAZ U TUŽILAŠTVU

Kako je rekao direktor policije Milorad Veljović, osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i su sprovedeni u Tužilaštvo gde će ih saslušati zamenik tužioca za organizovani kriminal.

- Zadatak državnih institucija je da štite interese države, međutim činjenjem i nečinjenjem i zloupotrebama omogućeno je da paket državnih akcija u iznosu od 41 odsto bude prodat po znatno nižoj ceni od realne čime je država oštećena za iznos veći od 5,5 miliona evra - rekao je Veljović.

Branilac Bubala Zoran Ateljević kaže da Bubalo nije saslušavan u policiji, gde mu je uručeno rešenje o zadržavanju od 48 sati, odakle je prevezen u Tužilaštvo za organizovani kriminal, pred kojim će izneti svoju odbranu.

Bubalo se, prema krivičnoj prijavi policije, tereti da je zloupotrebio službeni položaj, jer je kako je rekao adovkat, navodno propustio da vrši nadzor prilikom prodaje akcija Luke Beograd koje su prodate za manju vrednost od ekonomske. Advokat je istakao da se Bubalo ne tereti za korupciju već za nečinjenje.

BEKO SASLUŠAVAN ZBOG LUKE

Luka Beograd je 2005. godine prodata firmi "Vorld fin" iz Luksemburga čiji su vlasnici u trenutku kupovine bili Miroslav Mišković i Milan Beko.

Beko je u maju u Upravi kriminalističke policije saslušavan šest sati u vezi sa "Vorld finovim" sticanjem akcija "Luke Beograd" i poslovanju nakon preuzimanja, dok je krajem januara tema saslušanja bila privatizacija "Luke Beograd".

Privatizacija "Luke Beograd" jedan je od 24 sporna predmeta na koje je ukazala EU, kao i Savet za borbu protiv korupcije.

Savet za borbu protiv korupcije je još 2008. naveo da je sve što se dešavalo u načinu prodaje Luke Beograd upućivalo na korupciju velikih razmera i da su tom transakcijom oštećeni ne samo budžet Srbije i bivši akcionari, već i svi poreski obveznici, jer je ona obavljena tako što je uzeta stara knjigodstvena vrednost, dva i po puta manja od aktuelne.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA