BRUTALNO: Turska policija suzavcem rasterala demonstrante sa Taksima (VIDEO)

- Dopustite da jasno kažem, ispraznite Taksim. Ukoliko on ne bude evakuisan, snage bezbednosti ove države znaće kako da sprovedu evakuaciju - poručio je Erdogan

  • 16
Protest u Istanbulu Foto: Tanjug/AP

Turska policija suzavcem i vodenim topovima isterala je stotine antivladinih demonstaranata iz Gezi parka, posle ultimatuma premijera Redžepa Tajipa Erdogan, koji je upozorio demonstrante da napuste Trg Taksim u Istanbulu, i da će, ukoliko to ne učine, snage bezbednosti znati "kako da ga isprazne".

- Dopustite da jasno kažem, ispraznite Taksim. Ukoliko on ne bude evakuisan, snage bezbednosti ove države znaće kako da sprovedu evakuaciju - poručio je Erdogan.

Policijske snage su se sa blindiranim vozilima rasporedile na trgu Taksim, i krenule u Gezi park gde su demonstranti kampovali u šatorima više od dve nedelje. Koristeći ozvučenje, policija je pozvala okupljene u parku da se raziđu.

Stanovnici okolnih naselja izašli su na balkone, a vozači automobila su sirenama pružili podršku demonstrantima.

Nekoliko ljudi je izneto iz parka u ambulantna kola. Erdogan je upozorio da će policijske snage očistiti Trg ako se demonstranti ne povuku pre mitinga vladajuće partije.

Premijer je nešto ranije još jednom ukazao na "zaveru" iza najvećih uličnih protesta tokom njegove 10-godišnje vladavine.

- Vi ste ovde i vi rušite izdajničku zaveru, izdajnički napad - rekao je Erdogan okupljenima, koji su mašući crvenim zastavama, glasno klicali.

Erdogan je kazao da su grupe izvan i unutar Turske skovale zaveru za proteste u centru Istanbula i da on ima dokumente kojima to može da dokaže.

Više desetina hiljada Erdoganovih pristalica okupilo se u predgrađu Ankare, Sinčanu, snažno izražavajući podršku vladi koja je suočena sa nastavkom protesta koji traju već dve sedmice.

Demonstranti u Istanbulu saopštili su da se neće povući iz parka Gezi, središta dvonedeljnih antivladinih protesta, dok je policija u Ankari vodenim topovima i suzavcima rasterala grupu koja je tokom noći postavila barikade u blizini zgrade turskog parlamenta.

Demonstranti u Istanbulu odbijaju da se povuku uprkos tome što je premijer Erdogan objavio da pristaje da se suspenduje sporni plan o izgradnji i preuređenju parka, poručivši da je ovo "samo početak".

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kagero

    15. jun 2013 | 23:43

    Ovo je samo olicenje primitivnog sadiste. Ako! Utoliko ce biti sladje kada ga sruse! Samo napred gradjani Turske! Ne predajte se sada!

  • Bari

    15. jun 2013 | 22:12

    Ardogane uz tebe smo!

  • kropir

    16. jun 2013 | 00:04

    Erdogan je terorista on ubija svoj narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA