BRAZIL U PLAMENU: Narod protiv cena gradskog prevoza, nasilja policije i korupcije (FOTO)

Policija je ispalila suzavac i gumene metke na demonstrante, koji su se pobunili zbog visokih troškova održavanja tog turnira i Svetskog kupa 2014. godine, u vreme opšteg manjka sredstava za javne usluge u toj zemlji

  • 3

Desetine hiljada ljudi demonstriralo je ulicama najvećih gradova u Brazilu u znak protesta zbog povećanja cene javnog prevoza, nasilja policije i korupcije u vladi.

Demonstranti su u ponedeljak uveče blokirali ulice i zaustavili saobraćaj u najmanje šest brazilskih gradova, uključujući Sao Paulo, Rio de Žaneiro, Belo Horizonte i Braziliju, gde su marširali pored zgrade Kongresa i predsedničke palate.

Kako je prenela agencija Rojters, na ovim demonstracijama, koje potresaju zemlju protekle dve nedelje, za sada nema nereda.

Pre dva dana više stotina demonstranata se sukobilo sa policijom u blizini stadiona "Marakana" u Rio de Žaneiru, uoči početka utakmice Kupa konfederacija između Italije i Meksika.

Policija je ispalila suzavac i gumene metke na demonstrante, koji su se pobunili zbog visokih troškova održavanja tog turnira i Svetskog kupa 2014. godine, u vreme opšteg manjka sredstava za javne usluge u toj zemlji.

Najžešći sukobi demonstranata i policije odigrali su se u četvrtak, kada je privedeno više od 200 ljudi, a povređeno 100 učesnika protesta, 12 policajaca i 15 novinara.

Najveće nasilje je bilo u Sao Paulu, ekonomskoj prestonici Brazila i najmnogoljudnijem gradu u zemlji, gde je privedeno 232 ljudi, ali je većina njih kasnije puštena na slobodu.

Proteste u Sao Paolu, koji su počeli prošle sedmice, predvodi "Pokret besplatnog prevoza", koji se protivi nedavnom povećanju cene karte za autobus, metro i voz sa 1,50 na 1,60 dolara i traži besplatan prevoz za studente.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA