Od jula elektronske zdravstvene kartice

Nova zdravstvena kartica će koštati 500 dinara i imaće rok važenja od deset godina, a za oko dva miliona najsiromašniojih građana biće potpuno besplatna

  • 3

Zamena papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim zdravstvenim karticama počeće do kraja ovog meseca i biće završena do kraja iduće godine, najavili su danas direktori Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Zavoda za izradu novčanica.

Nova zdravstvena kartica će koštati 500 dinara i imaće rok važenja od deset godina, a za oko dva miliona najsiromašnijih građana biće potpuno besplatna, rečeno je na konferenciji za novinare.

Projekat zamene papirnih zdravstvenih knjižica obavljaće se u dve faze. U prvoj fazi od jula do septembra predviđeno je, u okviru pilot-projekta, izdavanje 80 hiljada elektronskih kartica za Kolubarski okrug, dok će druga faza početi od oktobra ove godine u celoj zemlji.

Najznačajnija prednost za građane i poslodavce je to što više neće biti neophodno da zbog overe knjižice odlaze u filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i preuzimaju markice, što će značajno smanjiti vreme koje je odvajano za te administrativne poslove.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić i direktor Zavoda za izradu novčanica Mirko Petrović potpisali su, u prisustvu guvernera NBS Jorgovanke Tabaković, ugovor o izradi sedam miliona kartica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    19. jun 2013 | 01:07

    Kako je moguce da kartica na tiraz od 7 miliona kosta 500 dinara dok iste takve kartice banke na tiraz od 10.000kom placaju 100 dinara? Jer to neki politicar stavlja novac u svoj dzep ili tako nameravaju da popune manjak u budzetu?Tehnicki je moguce imati na jednoj kartici i licnu kartu i vozacku i zdravstvenu knjizicu ali nasi politicari izgleda malo kasne u razvoju

  • srbija

    18. jun 2013 | 13:30

    Sad cemo imati istoriju bolesti na facebook-u

  • Vrac

    18. jun 2013 | 16:54

    Licna karta kartica,banka kartica,bus kartica sad i knjizice. Aaaaa mrzim kartice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA