EVO ZAŠTO TREBA IĆI NA VOJNU PARADU: Vojska Srbije je najveća vojna sila na Balkanu! (FOTO)

Srpska vojska ima najveći broj tenkova i aviona, a najavljenom kupovinom ruskih "migova" i zvanično će zagospodariti nebom Balkana. Od Hrvata i Slovenaca imamo tri do četiri puta više udarnog naoružanja

  • 52

Vojska Srbije visoko se kotira u regionu i jedan je od najbitnijih faktora te vrste i najveća vojna sila na Balkanu, pokazuju podaci do kojih je došao Telegraf u Ministarstvu odbrane Srbije, a i drugih ministarstava iz regiona. Prema podacima iz Ministarstva odbrane, Vojska Srbije ima 33.000 vojnika, 8o aviona i 272 tenka, što su brojke koje je svrstavaju u najveću vojnu silu na Balkanu.

Telegraf je sakupio podatke iz ministarstava odbrane Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, BiH, Bugarske i Rumunije i prema njima Vojska Srbije ima u svom posedu najveći broj aviona i tenkova, samo Rumunija od ovih zemalja ima 28 tenkova više od Srbije, a 25 aviona manje.

Vojska Srbije će uz najavljenu modernizaciju kupovinom novih ruskih aviona od strane ministra odbrane i vicepremijera Aleksandra Vučića suvereno zagospodariti regionom i još više se učvrstiti na pijedestalu vojnih sila na Blakanu.

- Moderni lovački avioni za Vojsku Srbije biće nabavljeni do kraja godine, a raketni sistemi “u godinama koje dolaze” - najavio je ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Vučić je, takođe, dodao da će ove godine za potrebe Vojske Srbije biti kupljena i dva osmatračka radara.

Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da učestvuje u ratovima i da preti bilo kome, već joj je jedina namera da bude sposobna da štiti sopstveni vazdušni prostor.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Telegraf.rs da će Srbija kupovinom novih aviona Mig-29M/M2 postati dominantna na nebu Balkana.

- U vazduhoplovstvu smo imali samo papirnu silu, ali najavljenom modernizacijom i kupovinom ruskih borbenih aviona VS zagospodarila bi nebom nad regionom, a jedina pretnja u tom pogledu bila bi iz Mađarske, koja od Švedske iznajmljuje 14 aviona tipa "Gripen" - kaže Radić.

Prema njegovim rečima, Srbija je kao naslednica JNA ostala jedna od većih vojnih sila u regionu, i dodaje da su ovo samo zvanični podaci VS.

- VS je nasledila i sačuvala dosta tehnike iz JNA i kao produkt te činjenice zasigurno je vojna sila u regionu, a ovi podaci o tenkovima, avionima i drugim stvarima su samo zvanični podaci, a na to treba dodati i određenu količinu tehnike koja se čuva u strateškim rezervama koje se nikada ne objavljuju. U skladištima vojske koja su upisana u strateškim rezervama nalaze se poprilična vojna sredstva i to imaju sve zemlje - kaže Radić.

PODACI O VOJSKAMA U REGIONU:

* Srbija (vojno neutralna, ali članica Partnerstva za mir i posmatrač u "Ruskom NATO-u) - 80 aviona, 272 tenka

* Slovenija (članica NATO) - 24 aviona, 54 tenka

* Hrvatska (članica NATO) - 32 aviona, 86 tenka

* Bosna i Hercegovina (članica Partnerstva za mir) - 19 aviona, 188 tenkova

* Crna Gora (članica Partnerstva za mir) - 4 aviona, nemaju tenkove

* Makedonija (članica Partnerstva za mir) - 31 tenk, nemaju aviona

* Bugarska (članica NATO) - 70 aviona, 86 tenka

* Rumunija (članica NATO) - 55, aviona, 300 tenkova

(D. Zlojutro)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    18. jun 2013 | 16:36

    Ajd sad na Kosovo. Ispitivanje snaga čisto školski napad.

  • Урош

    18. jun 2013 | 16:37

    Ако једна чланица НАТО-а буде нападнута, све чланице је бране. Дакле, нисмо јачи од хрвата и Словенаца, јер иза њих стоји цела Западна Европа.

  • dalibor

    18. jun 2013 | 16:36

    Cisto da znaju komsije u slucaju se jednog dana raspadne NATO pakt i Americka imperija ode sa balkana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA