Top 10 najboljih krimića svih vremena (VIDEO)

Listu britanskog Telegrafa predvodi ostvarenje "Boni i Klajd" iz 1967. godine sa Vorenom Bitijem i Fej Danavej, a zatvara je "Belo usijanje" iz 1949. sa Džejmsom Kegnijem, koji je prevazišao samog sebe ulogom neurotičnog, sadističkog mafijaša

  • 1

Kritičar Dejvid Griten sastavio je za londonski "Telegraf" listu deset najboljih "krimića" svih vremena. Na njoj su se, između ostalog, našla i ostvarenja "Boni i Klajd", "Kum 2", "Lice sa ožiljkom","Poverljivo iz L.A."

Listu predvodi ostvarenje "Boni i Klajd" iz 1967. godine. Film inspirisan francuskim "novim talasom" režirao je Artur Pen. Naslovne uloge u filmu koji je izazvao kontroverzu zbog glamurizovanja kriminalaca i jer se sa lakoćom kretao od brutalnosti do komedije tumače Voren Biti i Fej Danavej.

"Kazino" Martina Skorsezea iz 1995. godine je, prema rečima Gritena, potcenjeno ostvarenje u kome Robert de Niro igra kladioničara koji postaje menadžer kazina u Los Anđelesu i nepromišljeno se venčava bivšom prostitukom Šeron Stoun.

"Kum 2" Frensisa Forda Kopole je, prema mišljenju mnogih, bolji od prvog dela, a prikazuje uspon imigrantske porodice Korleone i zastrašujuću transformaciju Majkla (Al Paćino) u mafijaškog bosa.

"Dobri momci" Martina Skorsezea iz 1990. takođe su se našli na listi kao prikaz mafijaške kulture viđene očima mladića koga igra Rej Liota. Zlo gotovo nikada nije izgledalo toliko glamurozno, piše "Telegraf".

Izvanredni film iz 1997. "Poverljivo iz L.A." pružio je zabavan, "fensi" uvid u korpciju u policiji El Eja. Gaj Pirs igra pravednog policajca koji istražuje greške u redovima "plavaca". Izvanredan zaplet rađen prema romanu Džejmsa Ilroja iziskuje pažnju gledaoca, a za ulogu prostitutke Kim Bejsindžer je dobila Oskara dok je Rasel Krou "zacementirao" svoj status holivudske zvezde.

"The Long Good Friday" iz 1980. predstavlja pokušaj da se gangsterski žanr iz SAD prebaci u London, a Bob Hoskins je izvanredan kao "kokni Skarfejs".

"Bilo jednom u Americi" iz 1984. je epska labudova pesma Serđa Leonea, priča o dvojici gangstera (Robert de Niro, Džejms Vuds) od adolescencije do poznog doba.

"Rififi" iz 1955. je sa detaljnom 25-minutnom scenom pljačke, snimljenom gotovo bez tona, ušao na listu 10 najboljih.

"Lice sa ožiljkom" ali ono iz 1932. godine je možda najbolji (sasvim sigurno najrealističniji i nasilni) gangsterski film 1930-ih sa Polom Munijem kao surogatom Al Kaponea.

Poslednji na listi je "Belo usijanje" iz 1949. sa Džejmsom Kegnijem, koji je prevazišao samog sebe ulogom neurotičnog, sadističkog mafijaša opsednutog svojom mamom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikola

    18. jun 2013 | 18:14

    dajte listu 10 najboljih pornica pa da dam srtucno misljenje,ovo mi sve slicno kod krimica ,pucnjava,jurnjava kolima i nasilje a grozim se nasilja;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA