Jelisaveti Karađorđević vraćena vila "Crnogorka"!

Agencija za restituciju donela je rešenje kojim se Jelisaveti Karađorđević vraća vila u Užičkoj 1 u Beogradu, poznata kao vila "Crnogorka", za čije rentiranje Crna Gora duguje Srbiji preko dva miliona evra

  • 3

Agencija za restituciju donela je rešenje kojim se Jelisaveti Karađorđević, naslednici kneginje Olge, vraća vila u Užičkoj 1 u Beogradu, poznata kao vila "Crnogorka", a rešenje će postati pravosnažno u sredu, 26. juna.

"U Agenciji za restituciju ovu informaciju u petak nisu želeli da komentarišu. Ćute i u Mreži za restituciju. Princeza Jelisaveta, kojoj bi ovo bila prva vraćena nepokretnost u Srbiji, bila je zatečena vešću", prenose "Večernje Novosti".

U Užičkoj 1 nalazi se velelepna vila "Crnogorka", u kojoj trenutno živi ambasador Crne Gore. Zdanje je vlasništvo Republike Srbije i njome upravlja "Dipos".

Prethodnih dana srpski mediji pisali su da Crna Gora još od 2006. godine ne plaća kiriju za korišćenje vile "Crnogorka" na Dedinju u kojoj se nalazi ambasada u Beogradu, pa je dug koji je pre tri godine iznosio oko milion i po evra danas već premašio dva miliona evra!

Crnogorske vlasti, kako stvari stoje, izgleda ostaju pri stavu da i dalje ne žele da plaćaju mesečnu rentu od 35.000 evra, a sa druge strane izgleda kao da i nadležni u Srbiji malo toga preduzimaju da dug bude izmiren. Podgorica, naime, smatra da je vila "Crnogorka" njihova po dogovoru o sukcesiji koji nikada nije sproveden.

Vila od 875 kvadrata ima dvorište i vrt, površine 6.846 kvadrata, mali bazen, mozaike i fontane.

Vilu "Crnogorku" kupila je princeza Olga početkom 1940, oduzeta je avgusta 1947, a posle rata u vili u Užičkoj 1 boravio je i Edvard Kardelj.

(D. Z. / Izvor: "Večernje Novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    22. jun 2013 | 10:57

    Наравно да је њихова. Колико су само "другова" дали да пљачкају имовину који су људи стицали пре доласка црвене банде на власт. И још увек су ту у Србији и даље раде по старом.

  • Nenad

    22. jun 2013 | 12:53

    Jes', i kraljevska porodica je sve to stekla posteno,teskim radom. Nisu nista bolji od crvenih. Ko god dodje na vlast drpa i otima,a narod se zamlacuje ko je bolji (gori-jer boljeg ovde nema). Dakle vrhunski ideal u Srba je doci na vlast. A tada,ceo svet (pardon,Srbija) je tvoja. Radis sta hoces,a narod brzo zaboravlja. Ako ne verujete razmislite o vodecim politicarima i svim aferama koje su ih pratile. A Srbin ih opet bira.

  • Ja

    22. jun 2013 | 19:16

    Odakle njima , gde je radila?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA