ALBANIJA: Jedan mrtav, dvoje povređeno na dan izbora

- Varvarski je to što su na dan izbora, usred Evrope, čoveka ubili kriminalci koje podržava policija, rekao je Edi Rama iz glavne opozicione Socijalističke partije

  • 1

U oružanom sukobu tokom parlamentarnih izbora u Albaniji, u kojem je jutros ubijen jedan opozicioni aktivista, ranjen je i poslanički kandidat partije premijera Saljija Beriše.

Portparol policije Tefik Sulejmani izjavio je da je kandidat vladajuće Demokratske partije Mhil Fufi ranjen u incidentu blizu jednog biračkog mesta u Laču, 40 kilometara severno od Tirane.

U sukobu je ranjen i njegov rođak Kastriot Fufi, a ubijen je Đon Đoni, za koga je lider opozicione partije Socijalistički pokret za integraciju Iljir Meta potvrdio da je njihov pristalica.

- Nije za sada jasno ko je učestvovao u pucnjavi, koja je počela posle rasprave - rekao je Sulejmani.

Portparolka Demokratske partije Laura Vorpsi izjavila je da je Mhil Fufi pokušao da otera neke pristalice opozicije koji su hteli da podmite birače i da su oni odgovorili pucnjavom.

Dok Beriša nije želeo da komentariše današnji incident bez potpunijih informacija, Edi Rama iz glavne opozicione Socijalističke partije optužio je "određene delove policije" da sarađuju s kriminalcima i istakao da je učešće na izborima najbolji odgovor.

- Varvarski je to što su na dan izbora, usred Evrope, čoveka ubili kriminalci koje podržava policija - rekao je Rama.

Meta, čija partija podržava Raminu stranku, takođe je za incident okrivio policiju i "kriminalne elemente" vladajućih demokrata.

U još jednom incidentu na biračkom mestu, novinaru navodno nije dozvoljeno da uđe u biralište, a jedan kamerman je prebijen, a njegova kamera polomljena.

Presednik Albanije Bujar Nišani pozvao je građane na mir i jedinstvo, a ambasador EU u Tirani Etore Sekui izrazio je jasan i čvrt stav da je neodobravanje nasilja među međunarodnim i evropskim izbornim standardima.

Današnji izbori smatraju se testom sposobnosti Albanije da održi pravedne i bezbedne izbore i važnim korakom u nastojanju zemlje da postane članica EU.

Predizborna kampanja protekla je relativno mirno, za razliku od prethodnih u kojima je bilo nasilja. Registrovano je 3,3 miliona glasača, koji biraju 140 poslanika.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA