PRIJEMNI ISPIT: Srpski bez bodova na upisu?

U Ministarstvu prosvete razmišljaju o dve mogućnost ili da se svim đacima prizna maksimalan broj poena iz srpskog ili da se bodovi nikome ne računaju. Konačnu odluku o tome doneće Republička upisna komisija

  • 26

Rezultati završnog ispita iz srpskog jezika neće se bodovati prilikom upisa učenika u srednje škole, već će đaci biti rangirani na osnovu uspeha iz osnovne škole, rezultata ispita iz matematike i poena koje im je donelo učešće na takmičenjima.

Kako saznaje dnevni list "Danas", ovakvu odluku trebalo da donese Republička upisna komisija, nakon što je policija utvrdila da je i test iz srpskog bio "provaljen". Izvor ovog lista kaže da su ovi rezultati "sasvim dovoljni da se izvrši relevantno bodovanje i raspoređivanje učenika u srednje škole", te da se time "štiti procedura, sistem, ali i najveći deo populacije malih maturanata".

List nezvanično saznaje da u Ministarstvu prosvete razmišljaju o dve mogućnosti ili da se svim đacima prizna maksimalan broj poena iz srpskog ili da se bodovi nikome ne računaju. Konačnu odluku o tome doneće Republička upisna komisija.

Predsednik te komisije Zoran Kostić izjavio je tokom vikenda da test iz srpskog neće biti ponovljen, a izvor ovog lista objašnjava da bi to izazvalo preveliki šok kod učenika, kao i da postoji opravdan strah da bi neki roditelji zabranili svojoj deci da ponovo polažu taj ispit.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dd

    23. jun 2013 | 22:50

    Ni ovo nije u redu. Moje dete je POSTENO osvojilo 20 poena iz srpskog. Treba da ide na prijem za djaka generacije, ali ako donesu ovakvu odluku kaze da nece ni da ide, jer se u ovoj drzavi prave vrednosti ne cene. Neka mi sada Obradovic objasni kako da utesim dete. Izuzetno dete, koje ima mnostvo diploma i pohvala sa raznih takmicenja. SRAMOTA!

  • Branislav

    23. jun 2013 | 23:17

    Zar sada oni koji su naporno radili i trudili se da osvoje bodove - da se to ne računa? Ja sam se pripremao i za matematiku i srpski, ali srpski mi bolje ide; uradio sam ga sasvim zadovoljavajuće dok sam matiš kiksirao. Stvarno ste nas zajebali do koske! Zar oni ''štreberi'' koji su učili samo za taj čas i koji su prolazili 5,00 u odnosu na one koji su prolazili 4,00, a imaju to gradivo i dalje u mozgu da prođu, a mi koji smo se i pripremali za pijemni i učili za ceo život da budemo oštećeni! Sramota! Ako ukidate srpski, ukinite i matematiku! ,,Društvenjaci'' su skloni samo ka društvenim naukama, retko ko je za prirodni. ;)

  • aplio

    23. jun 2013 | 23:04

    Dokle bre ovaj narod da pati zbog ludaka!Kako da objasnim sad detetu da je u pravu što nije hteo da pogleda ovaj test i da će upisati gimnaziju zato što je zaslužio a pored njega će sesti onaj ko je prepisao.Da li ja kao roditelj mogu da objasnim ovu situaciju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA