TEMA TELEGRAFA: Šta sve možete kupiti za 100 dinara?

Za popularnu "plavku" možete nabaviti dve čaše, pumpu za bicikl ili dve table najtanjeg stiropora. Takođe, možete kupiti dva kilograma crnog luka, 600 grama šampinjona, dve veze zeleni, tri veze blitve ili kilogram spanaća

  • 9

Kada je pre dvadesetak godina uvedena novčanica od 100 dinara, kao deo ekonomskog programa tadašnjeg guvernera Narodne banke Srbije Dragoslava Avramovića, predstavljala je pravo malo bogatstvo, jer je vredela 100 tadašnjih maraka.

Sada, međutim, za jednu plavu novčanicu može da se kupi malo šta, jer su i najjeftiniji brendovi cigareta poskupeli.

Na prednjoj strani novčanice se nalazi portret naučnika Nikole Tesle, formula za jedinicu magnetne indukcije, prikaz električnog pražnjenja, kao i prikaz jednog Teslinog postrojenja. Na naličju novčanice nalazi se figura Nikole Tesle, crtež Teslinog elektromotora, " Teslina golubica" i veliki grb Republike Srbije u gornjem levom uglu.

Zanimljivo je da se lik Nikole Tesle pojavljivao kao najčešći motiv na novčanicama Socijalističke Republike Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije. Osim na ovoj najnovijoj, lik čuvenog naučnika se pojavljivao na novčanicama od 500 dinara (SFRJ), zatim i na 5, 100, 1.000, 5.000, 5.000.000 i na 10.000.000.000 dinara (SRJ).

Na pijaci za "plavku" možete nabaviti kilogram i trista grama svežih tikvica, trista grama sira, dva kilograma crnog luka, pola kilograma paprike "šilje", 600 grama šampinjona, dve veze zeleni, tri veze blitve ili kilogram spanaća.

Ukoliko krenete u prodavnicu koja se bavi kućnim potrepštinama, možete nabaviti dve čaše, pumpu za bicikl, dve table najtanjeg stiropora, tečnost za brisače ili metar i po kvadrata mreže protiv komaraca.

U hipermarketima za 100 dinara možete kupiti dve flaše piva, 12 čokoladnih bananica, kilogram šećera, dva kilograma brašna, konzervu sardina, unihop ženske čarape, flašu od dve litre popularnog gaziranog soka, dve flaše kisele vode, pakovanje čokoladnih pralina, dve konzerve energetskog napitka ili 200 grama nekog jeftinijeg suhomesnatog proizvoda.

Na ulici možete naći neke manje popularne naslove knjiga na posebnim tezgama "Svaka knjiga 100 dinara". Pored toga, u knjižarama određena džepna izdanja recepata se, takođe, mogu kupiti za "jednu plavu".

Ukoliko vas zanima tehnika, možete sebi priuštiti jednu alkalnu bateriju ili pet praznih diskova. Ostali artikli su za pomenutu svotu - nedostupni.

U ugostiteljskim objektima možete naručiti čaj ili tursku kafu, kiselu vodu, ili u retkim kafićima u kojima je u toku promocija - malu kriglu piva. Inače, u većini njih novčanica od sto dinara je u visini napojnice koja se ostavlja konobaru nakon ture pića, a ne cena same tekućine.

Ukoliko ste gladni, u pekari možete kupiti burek po izboru, dva đevreka, rol viršlu, tri pogačice ili praznu palačinku. Na kiosku gde se prodaje roštilj možete naručiti porciju prženog krompira ili dve prazne lepinje.

Za razliku od prethodnih mesta za kupovinu, u knjižarama je nešto veći asortiman proizvoda koji mogu da se kupe za sto dinara. Tako je u ponudi blok sa samolepljivim listićima, pakovanje "municije" za heftalicu, pakovanje spajalica, jedan flomaster, dve drvene olovke, dva tanja selotejpa, jednu fasciklu, dve sveske u linijama ili kvadratićima i manji blok za pisanje.

Na kraju, ako živite u Beogradu i ako se vozite javnim prevozom, za 100 dinara možete dopuniti svoju karticu jednom vožnjom. Pritom, dobićete i kusur.

Kao što vidimo, vrednost novčanice od kada je uvedena je smanjena na stoti deo nekadašnje vrednosti, pa je u skladu sa time i količina proizvoda koji se mogu kupiti drastično manja. Od nekadašnje "super novčanice", spala je na to da se stavlja u pregradu novčanika gde stoje najmanji apoeni.

Ako je za utehu, sa sadašnjom vrednošću od jednog evra ipak nije najgora, jer sa njenim konkurentima u većini evropskih zemalja, pa i u susednim državama, ne može se kupiti gotovo ni ovo malo proizvoda koji su navedeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    25. jun 2013 | 00:34

    Ispiranje mozga. . . Prvo sta mozete kupiti za 10 dinara,sada za 100. . . Ispascemo posle ovoga bogatasi,ali ipak-ne znamo da raspodelimo novac. . .

  • Realista

    24. jun 2013 | 23:26

    Još i kada bi pola toga moglo da se kupi za sto dinara, bilo bi odlično.

  • mima

    24. jun 2013 | 23:13

    E blago nama... ne vidim da ce nam biti bolje u skorije vreme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA