NA OVIM MESTIMA SE NAJČEŠĆE GINE: Na putevima u Srbiji čak 262 crne tačke!

U poslednjih deset godina broj saobraćajnih nesreća u Srbiji prešao je pola miliona, a čak 8.336 ljudi izgubilo je život! Telegraf istražuje koje su sve opasne tačke na putevima u Srbiji

  • 2

Svake godine u toku letnjeg perioda broj saobraćajnih nesreća na putevima u Srbiji se poveća. Brza vožnja, nepažnja, nevezivanje pojasa, vožnja pod dejstvom alkohola, najčešći su uzročnici "saobraćajki" kojih godišnje ima i preko 40.000.

U "Putevima Srbije" kažu da je nedavno istraživanje pokazalo da na našim putevima postoje čak 262 "crne tačke", od čega je 79 mesta s prioritetom I (30,1% od ukupnog broja opasnih mesta), 106 mesta s prioritetom II (40,5%) i 77 mesta s prioritetom III (29,4%).

Milan Vujanić, profesor na Saobraćajnom fakultetu, objašnjava da se do određivanja ovih tačaka dolazi tako što se na tim mestima događa više saobraćajnih nesreća nego na drugim delovima puta, pa je to pokazatelj da na tim deonicama pri gradnji nešto nije "urađeno kako treba".

- U "crne tačke" svakako spadaju delovi Ibarske magistrale oko Užica, Čačka i Lazarevca, zatim deo Ibarske magistrale ka Valjevu, Smederevski put i Zrenjaninski put u zoni Ovče i Borče - kaže profesor Vujanić.

On dodaje da na 100.000 stanovnika u saobraćajnim nesrećama pogine 10 osoba i da je to više nego u Crnoj Gori ili Sloveniji. Statistike ukazuju i na to da se u Srbiji se u poslednjih deset godina dogodilo 574.878 saobraćajniih nesreća u kojima je na licu mesta život izgubilo 8.336 ljudi, dok je 44.954 teško povređeno.

 

Prema podacima Srpskog komiteta za bezbednost u saobraćaju, najčešći vidovi saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posledicama su obaranje pešaka, sletanje s puta, sudar iz suprotnih smerova, bočni sudar.

Faktori koji najčešće doprinose smrtnom stradanju su brzina, nevezivanje pojasa, vožnja pod dejstvom alkohola i nenošenje kacige.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su nebezbedna brzina, nebezbedno kretanje vozila (skretanje i okretanje), nepoštovanje prvenstva prolaza, nebezbedno kretanje pešaka, nebezbedno preticanje i obilaženje inedozvoljena količina alkohola u organizmu.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jokica

    27. jun 2013 | 23:46

    Putevi u katastrofalnom stanju,saobracajni znaci okrenuti u pogresne smerove ako Ih uopste ima.Autoput pun kolotraga,krpljen bitumenom,asfalt kvaliteta gumarabike...Imala bih do sutra da nabrajam!Na svu tu muku i bruku,gospoda iz "Puteva Srbije"podizu cene putarina!Pri tom daju lazne informacije i plasiraju neistine o cenama putarine u EU i okruzenju!Placamo papreno,a vozimo se kao u superveleslalomu!Pitam se,koliko ce trajati dok se ne uzme jedna fekalna motka?!

  • Jumbo

    28. jun 2013 | 01:14

    Bilo bi korisno da se nekako ova mapa sa opasnim deonicama poveze sa modernim navigatorima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA