DANKE DOJČLAND: EU dočekala Hrvatsku ustaškim grbom!

Prvobitna čestitka povodom ulaska u EU sadržala je na fotografiji "hrvatski grb" koji počinje s belim poljem i nema krune, a takav grb su koristile ustaše. Administratori u EU brzo reagovali i uklonili čestitku

  • 20

Neobična greška dogodila se na službenoj Fejsbuk stranici Evropskog parlamenta. Iako su verovatno imali dobre namere želeći da upute dobrodošlicu novoj članici u EU, tamošnji zvaničnici odabrali su potpuno pogrešan način, i ulazak Hrvatske u odabrano društvo evropskih naroda čestitali ustaškim grbom!

Čini se da su se administratori Fejsbuk stranice Evropskog parlamenta malo zbunili, što nije ostavilo ravnodušnim neke Hrvate, koji su odmah uočili grešku i reagovali.

Prvobitna čestitka povodom ulaska u EU u obliku fotografije na kojoj je velikim slovima na engleskom jeziku bio ispisan natpis "Dobro došli" imala je veliku grešku - u donjem desnom uglu postavili su ''hrvatski grb'' koji počinje s belim poljem i nema krune.

Nakon što su neki od korisnika, većinom hrvatskih, uočili grešku i počeli da se žale, administratori su ubrzo reagovali, te postavili onaj pravi, službeni hrvatski grb.

Uostalom, razliku možete uočiti na slici dole, gde proslavljeni hrvatski trener Miroslav Ćiro Blažević u ruci drži čestitku s likom Ante Gotovine na kojoj je ustaški grb, dok se iza njega vijori hrvatska zastava sa aktuelnim, zvaničnim grbom ove države.

KO SU USTAŠE?

Ustaški pokret nastao je kao reakcija na ubistvo Stjepana Radića i drugih hrvatskih zastupnika 20. juna 1928. u Beogradskom parlamentu, i nastavljena ubistva i progone Hrvata pod diktaturom kralja Aleksandra.

U temelju Ustaškog pokreta je bio državotvorni program Hrvatske stranke prava, iz koje je proizašao, kao i zaključak Hrvatskog državnog sabora od 29. oktobra 1918. o uspostavi nezavisne hrvatske države, koji je značio volju hrvatskog naroda. Izvorno, naziv ustaša znači ustanik - ustao je - digao se protiv nekoga.

NASTANAK NDH

Nakon napada sila osovine na Kraljevinu Jugoslaviju ogranak ustaškog pokreta pod vođstvom Slavka Kvaternika je 10. aprila 1941. u Zagrebu proglasio Nezavisnu državu Hrvatsku.

 

Vođa ustaškog pokreta Ante Pavelić je 15. aprila došao iz Italije i preuzeo vlast. Nova država je obuhvatala današnju Hrvatsku (bez Istre), Srem, Bosnu i Hercegovinu. Ubrzo je Pavelić potpisao pristupanje NDH silama Osovine.

ZLOČINI

Najveći zločini su počinjeni u konclogoru Jasenovac gde su na najrazličitije načine nehumanim postupcima mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Bošnjaci i ljudi drugih nacionalnosti, uključujući i Hrvate drugih političkih pogleda na svet. Po nekim izvorima, ubijeno je oko 700.000 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Моша

    28. jun 2013 | 13:43

    Никаква то грешка није, хехе, захвалила им се Немачка за сарадњу онда и сад!

  • Thunderhawk

    28. jun 2013 | 13:43

    Naravno da nije slučajno!!! Kao neko, koga istorija živo interesuje, mogu reći da su Hitlerove mape iz Drugog svetskog rata iscrtane i legalizovane. NATO je obuhvatio i Albaniju, samim tim - DE FACTO, završio posao, samo sada u EU, pa i DE JURA... Google, crta Srbiju bez Vojvodine i Kosova, još jedna od "slučajnosti"... I to sve pred ulazak Hrvatske (uvek Germanskog protektorata) u EU. Što reče jedan moj prijatelj iz Nemačke - Hitler se smeje iz groba, ugašena su svetla na granici sa Austrijom!

  • Domagoj

    28. jun 2013 | 14:14

    ovo nije ustaski grb...nego najstariji hrvatski grb , prvo bijelo polje nije simbol ustasa, simbol ustasa je slovo =u= na zastavi....isto kao sto pozdrav ZA DOM SPREMNI nije ustaski pozdrav nego pozdrav jos od Nikole Subica Zrinskog...zato samnjite tenzije i prestanite siriti lazi ;) index.yu, kurir, telegraf, slobodna dalmacija, yutarnji list - yugonostalgicari .!.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA