GARDIJAN: Francuska, Italija i Grčka mete prisluškivanja!

Pozivajući se na dokument koji je obelodanio odbegli bivši operativac američke CIA Edvard Snouden, britanski list piše da je bilo 38 meta prisluškivanja

  • 3

Francuska, Italija i Grčka su bile među 38 meta špijunskih operacija prisluškivanja američkih obaveštajnih službi, piše britanski "Gardijan", pozivajući se na dokument koji je obelodanio odbegli bivši operativac američke CIA Edvard Snouden.

U jednom od procurelih dokumenata američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) navodi se da su američki obaveštajci na meti imali strane ambasade i poslaničke misije pri UN, tako što su u postavljali "bubice" u sredstva elektronske komunikacije i prisluškivače u fiksne telefone kako bi pratili komunikaciju pomoću specijalizovanih antena, navodi se u internet izdanju "Gardijana".

Slučajevi prisluškivanja bili su u francuskoj, italijanskoj i grčkoj ambasadi u Vašingtonu, dok su Japan, Meksiko, Južna Koreja, Indija i Turska navedeni kao "subjekti" operacija prisluškivanja u dokumentu iz 2010, prenela je agencija AFP.

Nemački nedeljnik "Špigl" ranije je otkrio da je Evropska unija bila jedna od "meta" Vašingtonovog obimnog internet špijunskog programa, uz korišćenje bubica sakrivenih u kancelarijama Unije u Briselu i predstavništvima u SAD.

Prema dokumentima u koje je imao uvid "Gardijan", bubice su bile postavljene u šifrovanom faksu u predstavništvu EU u Vašingtonu kao deo operacije "Perdido" s namerom da se, očigledno, Amerikaci upoznaju sa "čarkama" između država članica.

Operaciji u misiji Francuska pri UN nazvana je "Blekfut", dok se operacija na čijoj je meti bila Francuska ambasada u Vašingtonu zvala "Vabaš".

Italijanska ambasada u Vašingtonu takođe je bila meta u operaciji "Bruno".

Vlasti u Vašingtonu izdale su nedavno nalog za hapšenje Snoudena pošto je otkrio detalje tkz. PRISM programa NSA o prikupljanju i analiziranju podataka sa interneta i korisnika telefona širom sveta, uz pristup podacima sa Google, Yahoo i drugih internet portala.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    1. jul 2013 | 09:30

    СВАК ТИ ЧАСТ МОМЧИНО , ИМАШ М. ДА ДО КОЛЕНА ! ! !

  • Hacker

    1. jul 2013 | 10:10

    Drz se momcino

  • hercegov grad

    1. jul 2013 | 17:12

    ja mislim,necu da tvrdim,da je zanimanje obavestajnih sluzbi zapada,a lrvensyveno CIA bila i nasa zemlja,pogotovo pojedini delovi drzavnih organa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA