Nikita Mihalkov otvara 20. Festival evropskog filma Palić, turska glumica u žiriju

Žirijem festivala predsedavaće Srđan Dragojević, a osim njega u žiriju će biti i turska glumica Nurgul Jesidžaj, koju srpska publika zna po ulozi Jasemin u seriji "Ljubav i kazna". Organizatori očekuju više od 100 uvaženih gostiju iz cele Evrope

  • 0

Dvadeseto jubilarno izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano će u subotu 13. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoriti proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov.

Tom prilikom, Mihalkovu i srpskom režiseru Emiru Kusturici biće dodeljene ovogodišnje nagrade "Aleksandar Lifka", koje festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Nagrade će uručiti direktor festivala Radoslav Zelenović.

Na početku svečane ceremonije od 21 sat biće prikazan kratki film "Vrata večnosti", snimljen povodom 20 godina postojanja festivala. Film je režirao Sabolč Tolnai, koji je napisao i scenario, muziku potpisuje Dragan Đurić, a za montažu i animaciju bio je zadužen Darko Maletin.

Goste i publiku pozdraviće gradonačelnik Subotice Modest Dulić, koji će uručiti plakete za izuzetan doprinos razvoju i promociji festivala u prethodnih dvadeset godina koje zaslužnim ličnostima dodeljuje Grad Subotica.

Nagrade će dobiti:

1. Radoslav Zelenović

2. Milena Dravić

3. Branislav Lečić

4. Mira Banjac

5. Nebojša Popović

6. Vitomir Simurdić

7. Dragan Božinović

8. Srboljub Sigulinski

9. Josip Krajninger

10. Nevenka Đonlić

11. Miroslav Mogorović

12. Jovan Mickovski

13. Miodrag Bardić

14. Mile Petrović

15. Anđelko Kovačić

16. Zorica Dimitrijević

17. Zoltan Šifliš

18. Josip Tikvicki

19. Nikolaj Nikitin

20. Igor Skala

Prisutnima će se obratiti i ministar kulture Bratislav Petković i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

Tokom ceremonije biće predstavljen žiri festivala kojim predsedava srpski reditelj Srđan Dragojević. Pored njega u žiriju su i Ešli Horner, turska glumica Nurgul Jesidžaj, CICAE član saveta iz Češke Marketa Hodouskova i kritičarka iz Velike Britanije Pamela Pianeca.

Najboljim filmovima u okviru glavnog takmičarskog programa žiri festivala će dodeliti nagrade: "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju, a biće dodeljena i "Specijalna nagrada žirija".

 

Međunarodni žiri kritike, koji će se, takođe, predstaviti publici, činiće ove godine filmska kritičarka i urednica magazina "Dazed & Confused" iz Engleske Karmen Grej, filmska kritičarka i direktorka festivala "L'Europe autour de l'Europe" iz Francuske Irena Bilić i filmska kritičarka iz Srbije Kristina Đuković. Međunarodni žiri kritike će dodeliti nagradu za najbolji film iz programa "Paralele i sudari".

Festival koji će trajati od 13. do 19. jula održaće se na više lokacija u  prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici i ugostiće više od 100 uvaženih gostiju iz cele Evrope.

Evropska filmska akademija odlučila je da ove godine susrete filmskih stvaralaca iz cele Evrope poznate kao "A Sunday in the Country" organizuje u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić, a jedan od prisutnih biće i čuveni irski reditelj Džim Šeridan.

Na letnjoj pozornici, koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera, i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u glavnom takmičarskom programu.

Festival će otvoriti ostvarenje "Kongres" Arija Folmana: veoma zanimljiv spoj animacije i igranog filma za koji se slobodno može reći da predstavlja vizuelni spektakl. U glavnom takmičarskom programu biće prikazan i izuzetno popularan rumunski film "O puževima i ljudima", ostvarenje "Dug i srećan život" jednog od najznačajnjih novih ruskih reditelja Borisa Klebnikova, kao i "Krugovi" Srdana Golubovića, koji je nedavno uvršten u službenu selekciju Nagrade LUX 2013, kao jedan od 10 naslova koji promovišu bogatstvo, raznolikost i izvrsnost evropskog filma, a koju dodeljuje Evropski parlament.

Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa "Paralele i sudari" biće "Hoću i ja", poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alekseja Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt. Domaća premijera u okviru ovog programa biće "Odumiranje" Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji.

Tu je i film ukrajinske rediteljke Darie Oniščenko "Žal za istokom (Istalgija)" u kojem igraju i srpski glumci, među kojima je i Vuk Kostić.

Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka", koji je posvećen dobitnicima nagrade Erste Underground Spirit, Evropa i hrišćanstvo i Pobednici Palića, koji je činio pretfestivalski program, završava se u petak, 12. jula, a od 13. do 19. jula biće prikazani filmovi iz još 7 selekcija: glavni takmičarski program, paralele i sudari, mladi duh Evrope, novi turski film, novi mađarski film, ekološki dokumentarci i dečji program.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA