Obeležena 21 godina od zločina nad Srbima u Srebrenici i Bratuncu! (FOTO)

Kod spomen-kosturnica u Zalazju kod Srebrenice obeležena je 21 godina od zločina u kojem je pobijeno 69 srpskih vojnika i civila na područiju Srebrenice i Bratunca

  • 3

Kod spomen-kosturnica u Zalazju kod Srebrenice u petak je obeležena 21 godina od stradanja Srba na području Srebrenice i Bratunca.

Na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase, kao i bratunačkim selima Biljača i Zagoni, stradalo je 69 srpskih civila i vojnika. Tada je nestalo i zarobljeno još dvadeset i dvoje Srba, a veliki broj njih je ranjen. Od dvadeset i dvoje zarobljenih niko nije preživeo.

Oni su ubijeni posle mučenja i zlostavljanja, a posmrtne ostatke njih desetoro slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle, 10. juna 2011. godine, na Zalazju, prilikom traženja bošnjačkih žrtava.

Traga se za još 12 Srba ubijenih 12. jula 1992. godine.

Članovi porodica i predstavnici boračkih organizacija i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice u petak su ponovo istakli da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima na području Srebrenice.

Oni su takođe izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, kao i Tužilaštvom i Sudom BiH.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović rekao je da pravda mora biti dostižna, jer bez pravde i istine o karakteru rata nema i ne može biti pomirenja i suživota na ovim prostorima.

On je poručio pravosudnim organima u BiH, u ime demobilisanih srpskih boraca, da počnu procesuirati zločine koji su počinjeni nad Srbima, ukoliko misle da opravdaju postojanje tih sudova i spreče njihovo ukidanje i gubljenje radnih mesta.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx011

    12. jul 2013 | 16:54

    Kad saberu sve naše grobnice za koje se zna i još uvek ne zna,biće jasno ko je sprovodio genocid po Bosni.Neka im je slavno Carstvo Nebesko,mučenici.

  • Duda

    12. jul 2013 | 22:52

    Odavno se zna ko je sprovodio genocid, još od II sv. rata. Nije im dosta što to zataškavaju, već su gluvi za ogroman broj srpskih žrtava. Duša me boli za svima koji su nedužni u mukama stadali, ma koje vere oni bili.

  • Miki

    12. jul 2013 | 23:12

    Dali je dosao Toma,da klekne gde stvarno treba?boli ga uvo za srpske zrtve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA