Snouden: Imao sam moć koja menja sudbine

- Uradio sam ono što sam mislio da je ispravno i zapoceo kampanju da ispravim ono što je pogrešno. Nije mi cilj bio da se obogatim, kao što nisam tražio da prodam americke tajne. Nisam "šurovao" ni sa jednom stranom Vladom da bih zaštitio sebe - rekao Snouden

  • 3

Odbegli bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije Edvard Snouden koji se u petak sastao sa predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, izjavio je da je pre mesec dana imao moć da prati svačiju komunikaciju, u svako doba dana i noći i da je to moć koja menja ljudske sudbine.

- To je takode i ozbiljno kršenje zakona: 4. i 5. amandman ustava moje zemlje, 12. clan Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i brojni statuti i ugovori zabranjuju takve sisteme masovnog nadgledanja -, rekao je Snouden u saopštenju koje je dostavio aktivistima, a koje je u celini preneo "Vikiliks".

- Dok su američkim Ustavom ovakvi programi označeni kao ilegalni, moja Vlada smatra da tajne sudske presude, koje nisu dostupne široj javnosti, na neki nacin legitimizuju nezakonite poslove - rekao je Snouden u izjavi koju je predao aktivistima za ljudska prava s kojima je razgovarao 45 minuta.

Snouden je naveo da veruje u princip deklarisan u Nirnbergu 1945. godine a to je da "pojedinci imaju internacionalne dužnosti koje prekoracuju nacionalne obaveze poslušnosti. Prema tome, pojedinci imaju obavezu da krše i domace zakone, da bi sprecili pojavu zlocina protiv mira i čovečnosti".

Shodno tome, nastavio je on, uradio sam ono što sam mislio da je ispravno i zapoceo kampanju da ispravim ono što je pogrešno. Nije mi cilj bio da se obogatim, kao što nisam tražio da prodam americke tajne. Nisam "šurovao" ni sa jednom stranom Vladom da bih zaštitio sebe. Umesto toga sam izneo javnosti šta sam znao, da bismo svi mogli javno da raspravljamo o onome što utice na sve nas, i tražio sam svetsku pravdu".

Prema njegovim rečima, ta moralna odluka da se izade u javnost sa podacima o masovnoj špijunaži je svakako koštala, ali je bila ispravna, i ne žalim ni za cim.

Od tada su, kaže Snouden u poruci, Vlada i obaveštajne službe Sjedinjenih Americkih Država pokušale su od njega da naprave primer kojim ce upozoriti sve ostale koji bi mogli da progovore.

- Ja sam zbog toga ostao bez državljanstva i progonjen sam zbog čina politickog izražavanja. Americka vlada me je stavila na listu zabrane letenja. To je podrazumevalo da me Hong Kong stavi van okvira svog zakona, što je direktno kršenje medunarodnog zakona o azilantima - rekao je on.

- Zemlje koji bi stale iza mene i iza prava azilanata koje garantuju Ujedinjene nacije, suocile bi se sa sankcijama. Vlada je cak preduzela i korak bez presedana i prizemljila avion predsednika Latinske Amerike u potrazi za politickim azilantom. Ove opasne eskalacije, osim što predstavljaju pretnju dostojanstvu Latinske Amerike, ugrožavaju i osnovna prava svakog coveka, pa i nacije, da živi slobodno, bez progona, i da traži i da dobije azil - naveo je Snouden.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LastHope

    13. jul 2013 | 11:13

    Na kraju ispricao ono sto svi odavno znaju i samo upropastio sebe!

  • kari

    13. jul 2013 | 11:05

    E, moj "Lud zbunjen"! Zbog takvog razmisljanja kao tvoje mi ovako i zivimo! Daj sta das, samo da se radi! Nema veze ako je plata 15 000. A posle jednog meseca rada ja nisam zadovoljan pa necu da radim kako treba jer mi je mala plata!

  • Lud Zbujen

    13. jul 2013 | 10:44

    Budala umesto da radi i da je srecan sto ima posao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA