MONOPOL NA SVEĆE: Sveštenik zabranio unošenje sveća kupljenih van crkve!

Autor ovog nesvakidašnjeg i po mnogima skandaloznog „propisa" je, kako navode, starešina crkve Ivan Žarković

  • 18

Crkva Svetog preobraženja u Brusu uvela je strogu zabranu unošenja i paljenja sveća koje nisu kupljene u crkvenoj prodavnici!

Autor ovog nesvakidašnjeg i po mnogima skandaloznog „propisa" je, kako navode, starešina crkve Ivan Žarković. Natpis „zabranjeno je unositi i paliti sveće kupljene u prodavnici" zalepljen je na nekoliko mesta, na ulasku u crkvenu portu, kao i unutar samog hrama.

Oni koji se usude da prekrše zabranu, kažu meštani, rizikuju da budu „kažnjeni" gašenjem sveća.

Dimitrije Kalezić, profesor Bogoslovije u penziji, ističe da ne postoji pisano pravilo o tome da sveće moraju da se kupuju isključivo u crkvama, ali da bi za verske obrede trebalo koristiti voštane i one koje su osveštane.

- Ovo je verovatno strogo postavljena stvar, ali paljenje sveće je molitveni oblik i normalno je da budu osveštane - poručuje Kalezić, uz napomenu da voskar koji pravi sveće može da pozove sveštenika da ih osvešta.

- Išla sam pre neki dan da zapalim sveću majci i samo sam se prekrstila kad sam videla taj natpis, a onda mi je komšija ispričao da mu je nedavno čovek u crkvi ugasio sveće jer ih je kupio u marketu, a ne u crkvenoj prodavnici - priča za „Alo!" Jelena M., dodajući da je zabrana uvedena pre oko tri meseca.

Iako je ova odluka izazvala ogorčenje vernika, starešina crkve u tome ne vidi ništa sporno.

- Sveće koje se kupuju u marketima nisu osveštane, pa kao takve nemaju nikakav značaj i nisu za versku upotrebu. One mogu da se koriste kada, recimo, nestane struje, ali ne i za verske obrede - objašnjava Žarković  i dodaje da to važi za sve hramove Srpske pravoslavne crkve.

Na pitanje šta se dešava sa vernicima koji uspeju da „prošvercuju" sveće, sveštenik Žarković odgovara da „nikome ne gase sveće, samo im ne dozvoljavaju da ih pale".

I drugi sveštenici ističu da SPC preporučuje svojim vernicima da kupuju osveštane sveće, po mogućstvu od voska, jer „na taj način novčano pomažu svoju crkvu", ali naglašavaju da je potez Ivana Žarkovića iz Brusa radikalan.

- Ljudima to treba lepo objasniti kroz razgovor, a ne na ovakav način - kažu oni, dok za razliku od njih mnogi vernici potez starešine bruske crkve vide i kao uvođenje monopola na sveće i šansu da se zaradi koji dinar više.

(Telegraf.rs / Izvor: ALO! )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiko

    16. jul 2013 | 00:56

    Isao sam u teretanu nedaleko od Bogoslovskog fakulteta,samim tim dosta bogoslova je dolazilo da trenira. Ne zelim biti iskljuciv ali od njih 60 oko 55 njih sam primetio da su finansijski veoma dobro situirani i da su im ocevi svestena lica. Sto se ponasanja tice apsolutno mali je broj njih koje zamisljam kao buduce popove. Inace gazda teretane je diplomirani master teologije. Skrtost,malicioznost,neartikulisanost,pricanje uglavnom o "gresnim stvarima" i hvaljenje njima javno i na facebooku... A sto je najveci poraz mozda predaje u osnovnoj skoli veronauku....

  • dexy

    16. jul 2013 | 00:39

    Pa ovo je sramota koliko su se ,,oalili,, pojedini sveštenici.Neka sazida svoju crkvu,pa neka onda postavlja pravila i zabrane kakve hoće.

  • Dax

    16. jul 2013 | 16:33

    Crkva je ocigledno postala privatna firma...prodaju nam maglu i uzimaju pare na sve moguce i nemoguce nacine,izmisljajuci pravila...ali Bog sve vidi...Njemu nije bitno da li je pop naplatio svecu ili nije...mada bih voleo da mi pop ugasi svecu u crkvi pa da vidi svoje na licu mesta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA