Snouden podneo Rusiji zahtev za azil

Odbegli bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije Edvard Snouden podneo je ruskim vlastima zahtev da mu se odobri privremeni azil u toj zemlji

  • 0

Odbegli bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (AFP) Edvard Snouden podnio je zahtjev za privremeni azil u Rusiji, izjavio je danas poznati ruski advokat Anatolij Kučerena.

Kučerena, blizak Kremlju, koji se jutros sastao sa Snoudenom, rekao je da je "zahtev podnet ruskim vlastima", odnosno Saveznom zavodu za migracije, prenijela je agencija AFP.

Advokat Kučerena, koji je prošle nedelje učestvovao u Snoudenovom sastanku sa aktivistima za ljudska prava na moskovskom aerodromu, naveo je kako pomaže najslavnijem svetskom beguncu da se snađe u složenosti ruskog zakonodavstva i da mu objasni razlike između statusa izbeglice, političkog azilanta i privremenog azilanta.

Na sastanku sa aktivistima za ljudska prava u petak Snouden je rekao kako će podnijeti zahtjev za azil u Rusiji prije nego što iznađe način da legalno otputuje u Južnu Ameriku.

Dosad su se Venecuela, Bolivija i Nikaragva ponudile da Snoudenu pruže bezbjedno utočište.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA