Srbi kupuju kamene kuće po Istri!

Najčešće je reč o starim kućama čije su cene između 100.000 i 150.000 evra. Do pre desetak godina takve su kuće koštale 30.000 evra, ali rastu usled povećane potražnje

  • 7

Osim što je srpskim turistima koji letuju u Hrvatskoj Istra i ove godine prva destinacija, Srbi su sve više zainteresovani za kupovinu starih kamenih kuća na najvećem jadranskom poluostrvu.

- Svakog dana nas neko iz Srbije pita o prodaji nekretnina, a posebno ih interesuje Umag, Poreč i Pula. Iako cene više nisu male, mnogi građani Srbije ove godine su kupili kuće, a sve je više onih koji se raspituju - kaže Anemarija Franćeski, agent za nekretnine u Istri.

Najčešće je reč o starim kućama čije su cene između 100.000 i 150.000 evra. Do pre desetak godina takve su kuće koštale 30.000 evra, ali rastu usled povećane potražnje.

Mnogi iz Srbije, koji su zainteresovani za kupovinu kuća, ne žale se na cene, jer tvrde da su cene nekretnina, recimo u Beogradu, znatno više, tvrdi Franćeski.

Pretpostavlja se da se Srbi za kupovinu odlučuju i zbog ulaska Hrvatske u EU, jer veruju da je sada i pravni sistem mnogo bezbedniji. Bezbednost je prvi razlog jer godinama nije bilo ozbiljnijih incidenata.

U Istri procenjuju da će do kraja godine oko sto kuća preći u srpske ruke, ali kupci još nerado govore o tome. Najveći "konkurenti“ su Rusi, koji često u poslednjem trenutku ponude višu cenu.

(Telegraf.rs / Izvor: b92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aco

    16. jul 2013 | 17:01

    Pa dobro stevo, a sto meni lepa tvoja ne vraca pare koje su mi oteli tvoji panduri od prodaje mog stana?

  • Vasa Velicanstveni

    16. jul 2013 | 16:50

    Pa kupovali su i pre 30-tak godina! I sta se desilo?

  • Stevo

    16. jul 2013 | 17:14

    1..... panduri iliti policija nemaju ništa u RH sa vraćanjem para i prodajom stanova ...2 ..... ako je stan tvoj i uknjižen na tebe NITKO TI GA NEMOŽE UZET u Republici Hrvatskoj .... JEL JASNO !???.... sve ostalo su laži ! PS A takozvano stanarsko pravo okačite mački o rep !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA