VALJEVO: Muzej kamena na nekadašnjoj farmi kokošaka (FOTO)

Neobičan izložbeni prostor otvorio je poznati biolog i istraživač Predrag Peca Petrović, a eksponati datiraju još iz perioda kada su izumrli dinosaurusi

  • 1

Poznati biolog i istraživač Predrag Peca Petrović otvorio je Muzej kamena, u selu Paštrić, nedaleko od Mionice, ni manje ni više nego na nekadašnjoj farmi kokošaka. U muzeju je izloženo više od 300 geoloških eksponata, a posetilo ga je više grupa iz Valjeva, Beograda, Novog Sada i drugih gradova.

 

Petrović je ovaj neobični muzej otvorio na adaptiranom spratu živinarske farme u kojoj je do pre nekoliko godina gajio koke nosilje. On kaže da je odluku da muzej otvori doneo nakon što je prodao i poslednju od 30 autohtonih krava buša, jer nije dobio državne subvencije. U traženju novog posla, Petrović je došao na ideju da u okviru svog imanja otvori Muzej kamena.

 

- Ovaj projekat je realizovan u okviru javnog partnerstva, a podržali su ga Ministarstvo prostornog planiranja, rudarstva i prirodnih resursa, Geološki zavod Srbije, Rudarskogeološki fakultet iz Beograda, Regionalna privredna komora Valjevo i opština Mionica - kaže Petrović, ali dodaje:

 

- Ipak, od otvaranja muzeja ne bi bilo ništa da me nisu podržale čak 52 kamenorezačke radnje iz Mionice i vlasnici oko 80 privatnih kamenoloma struganičkih ploča kojima je svojevremeno obložena i znamenita zgrada opere u Beču.

 

 

Autor postavke eksponata je prof. dr Ivan Filipović, a izloženi su eksponati od srednjeg devona, pa do gornje krede, perioda kada su izumrli dinosaurusi.

 

Ideja je da muzej u Paštriću bude i kompas za pronalaženje vrednih i retkih minerala i ruda u severozapadnoj Srbiji, odnosno u Kolubarskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu i Podrinju.

 

Iako je Muzej kamena otvoren pre desetak dana, već su ga posetili brojni turisti iz valjevskog kraja, Beograda i gradova Vojvodine.

 

- Muzej se nalazi na vratima Struganika, pored zaštićenog prirodnog dobra pećine u Ribnici i neposrednoj blizini pećine koju su ljudi naseljavali pre 40.000 godina. Ako ovu priču društvo i dalje ne bude podržavalo, najmanji trud će biti zatvoriti vrata i ponovo u objekat uneti koke nosilje. Naravno, to bi bio prvorazredni poraz, ali prema tvrdnji iz Ministarstva prostornog planiranja, rudarstva i prirodnih resursa, Muzej kamena u Paštriću neće se pre vremena "okameniti" - kaže Petrović.

 

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA