Miškoviću će država vratiti 12 miliona evra!

Osim ako ne pobegne pre izricanja presude, vlasniku "Delte" novac će biti refundiran, ali po kursu na taj dan. Advokat Toma Fila: "Taj novac uopšte neće vredeti toliko kao danas"

  • 12

Dvanaest miliona evra jemstva, koje je u dinarskoj protivvrednosti uplatio tim advokata vlasnika kompanije "Delta Holding" Miroslava Miškovića, u narednom periodu će "mirovati" i čekati kraj sudskog postupka protiv jednog od najbogatijih Srba.

Skoro 24 sata nakon što je novac uplaćen, Mišković je napustio Centralni zatvor, u kome je proveo više od sedam meseci.

Iako je odluka Višeg suda da dozvoli Miškoviću da se brani sa slobode ukoliko uplati 12 miliona evra izazvala oprečne komentare u javnosti, zakonsko utemeljenje ovakve odluke sasvim je jasno: shodno članovima 188, 200-207 Krivičnog zakonika Srbije, jemstvo je definisano kao jedna od mera "koje se mogu preduzeti prema okrivljenom za obezbeđenje njegovog prisustva i za nesmetano vođenje krivičnog postupka".

Kako za Telegraf objašnjava beogradski advokat Toma Fila, ovaj novac kao depozit ostaje u sudu do okončanja postupka.

- Novac ostaje dok ne bude doneta sudska presuda. Kada suđenje bude završeno, bez obzira na to da li će ga osloboditi ili osuditi, Miškoviću će biti vraćen novac - tvrdi Fila, i dodaje:

- Ovde je čudno to što je vrednost jemstva postavljena u evrima, a zvanična valuta u državi je dinar. Da li to znači da će, kad dođe vreme za vraćanje novca, sve opet biti računato u evrima? Zbog razlike u kursu taj novac uopšte neće vredeti toliko koliko vredi danas - upozorava Fila.

Prema odredbama Krivičnog zakonika, jemstvo uvek "glasi na novčani iznos koji sud određuje s obzirom na stepen opasnosti od bekstva, lične i porodične prilike okrivljenog i imovno stanje lica koje daje jemstvo".

Kao garancija se u ovom slučaju mogu koristiti gotov novac, hartije od vrednosti, dragocenosti ili druge pokretne stvari veće vrednosti, koje se lako mogu unovčiti i čuvati ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretna dobra lica koje daje jemstvo.

Miroslav Mišković će moći nesmetano da se kreće po Srbiji, uz obavezu da se redovno javlja sudskim organima, a eventualni odlazak u inostranstvo regulisan je na sledeći način:

Ako okrivljeni ima neodložnu potrebu da putuje u inostranstvo, sud može odrediti da mu se vrati putna isprava, ukoliko postavi punomoćnika za prijem pošte u Republici Srbiji i obeća da će se na svaki poziv suda odazvati, ili položi jemstvo.

Ukoliko sud Miškovića, kog terete da je zajedno sa sinom Markom i suvlasnikom "Nibens grupe" Milom Đuraškovićem, u perodu od 2005. pa do kraja 2010. neosnovano iz privatizovanog Preduzeća za puteve Niš i drugih preudzeća, izvukao novac i imovinu vrednu od oko 30 miliona evra, proglasi krivim, jemstvo će biti ukinuto kada on bude počeo da izdržava kaznu.

Na kraju, ako Mišković ipak odluči da proba da pobegne iz zemlje, uplaćeni novac biće mu oduzet.

 

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GoranM

    23. jul 2013 | 17:11

    Apsolutno je dirljiva briga Tome File po pitanju kursne razlike. Svi znamo kako je pažljiv bio Miroslav Mišković dok je naručivao robu za Maxi, odnosno, koliko je revnosno uplaćivao novac dobavljačima. Znači, kad vidim slike Tome File, Zdenka Tomanovića i prvog među jednakima Borivoja Borovića, istog momenta me zaboli stomak.

  • Vrac

    23. jul 2013 | 17:18

    Novac ce biti refundiran po kursu na taj dan...znaci da ce ponovo zaraditi.

  • Rade

    23. jul 2013 | 17:42

    Advokati najveci lopovi!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA