UBIJ, ZAKOLJI ODJEKIVALO BUDVOM: Letele kamenice i bombe, ima povređenih! (FOTO) (VIDEO)

Više od stotinu protivnika gej povorke u blizini Starog grada zasulo je kamenjem, flašama i jajima pristalice LGBT zajednice. Među izgrednicima je bio i poznati bokser Nikola Sjekloća. Sveta Marović se protivio održavanju Parade ponosa

  • 15

Završena je prva Parada ponosa u Crnoj Gori u Budvi, ali kamenovanje učesnika i dalje se nastavlja. Za vreme trajanja došlo je do žestokog obračuna policije i protivnika parade, u kojima su snage reda koristile pendreke, a učesnici protesta kamenice, suzavac, a aktivirana je i dimna bomba. Nekoliko učesnika Parade ponosa je povređeno, a troje napadača uhapšeno.

Gej aktivisti su u dva broda prebačeni iz Starog grada, jedan od protivnika je na njih aktivirao protivpožarni aparat, koji nije ugrozio učesnike.

Povodom tek završene prve crnogorske Parade ponosa oglasila se Jelena Karleuša, koja je navela da bi bila na njenom čelu da je u Budvi.

Direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao ovako negativnu reakciju građana.

- Ovo je prava slika Crne Gore - kazao je Cimbaljević.

On je odbacio navode da su učesnici Parade provocirali nošenjem crnogorske zastave.

Više od stotinu protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice.

Čak su i posetioci obližnjeg kafića "Hemingvej" i "Mogren" bacali čaše i pepeljare ka učesnicima.

U kafiću "Hemingvej" zatekao se i predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, koji se verbalno pridružio protivnicima Parade ponosa i "častio" psovkama učesnike.

Nakon toga došlo je do žestokog obračuna sa pripadnicima policije, koji su prilikom intervencije upotrebili pendreke.

Sat vremena pre početka Parade ponosa u Budvi u Gradskom parku došlo je do koškanja policije i grupe mladića, među kojima je bio i poznati bokser Nikola Sjekloća, a nekoliko izgrednika je privedeno nakon incidenta.

Desetina mladića gađala je jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: "Bolesnici", "Pederi". U autobusu je bilo oko 30 aktivista koji se trenutno nalaze u malom parku blizu Starog grada, okruženi velikim brojem policajaca.

Na terasi hotela "Mogren" nalazi se grupa mladića koji uzvikuju: "Ubij, ubij pedera".

Dva sata pre početka parade u Budvi bio je primetan veliki broj policijskih snaga. Kako javlja novinar "Vijesti" sa lica mesta, kod Gradskog parka je okupljeno oko 50 pripadnika Interventne policije, stigli su i pripadnici Posebne jedinice sa dvadesetak džipova.

Tri džipa Posebne policije su stacionirana kod hotela "Avala", a kod stare autobuske stanice se nalazi vozilo vatrogasne jedinice.

SVETOZAR MAROVIĆ PROTIV PARADE

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", održavanju Parade ponosa, koja je do sada više puta najavljivana i odlagana u Podgorici, protivi se potpredsednik DPS Svetozar Marović.

On smatra da sada nije pravi trenutak za to zbog turističke sezone i da nije dobro da turisti odu sa slikom policijskih kordona iz Budve.

Takođe, Marovićev argument je da poznate turističke destinacije nisu imale Paradu ponosa. On to nije potvrdio ni demantovao, niti je odgovarao na molbu da prokomentariše najavljeni događaj.

Da bi se izbegli mogući incidenti, policija je proglasila visok stepen bezbednosti i ima naređenje da privedue svaku osobu za koju se i nasluti da može provocirati nerede ili neprijatnosti učesnicima povorke. 

Prema poslednjm informacijama, pripadnici snaga reda zaključali su kapije Starog grada u Budvi.

Uprkos buntu građana Budve i predstavnika političkih partija koji su tražili da se otkaže najavljena Parada ponosa, ona je, ipak, održana ispod bedema Starog grada.

Pogledajte atmosferu sa budvanskih ulica:

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti.me, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strejterka

    24. jul 2013 | 13:09

    Nemam nista protiv nikog, neko bude ko sta hoce, al' cemu paradiranje? Sta se zamisljate? "Zelimo jednaka parava, zelimo jednako ovo, jednako ono" pa je l' vam brani neko? Na koji nacin ste ugrozeni? Za kakva prava se borite? Prava na zivot, na platu, pravo na zdravsteno (itd)? Koliko sam ja upucena na sve to ima pravo svaki stanovnik planete odmah po rodjenju, znaci nezavisno od opredeljenja.. i ZASTO ONDA svaki zivi stanovnik planete mora da zna vase seksuelno opredeljenje? Samo cirkuzanti paradiraju, ostali dolaze da plate i gledaju nastupe.. tol'ko.

  • Бајкер

    24. jul 2013 | 13:20

    Болест!

  • Duško

    24. jul 2013 | 14:53

    Sveti Vasilije Ostroški, pokoj mu duši se okreće u grobu! Bože mili kuda ovo sve ide :-(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA