LEPOTICE 80-IH: Od princeze novog talasa do arijevske fatalne žene (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovoj listi lepotica koje su 80-ih menjale svet našle su se Sonja Savić, Margita Stefanović, Marina Perazić, Anica Dobra, Svetlana Ceca Kitić...

  • 12

Početak osme decenije pompezno je najavila smrt Josipa Broza Tita. Od Triglava do Vardara čekao se red da svako otplače “svoju partiju” za komandantom (čak i oni, koji su već otplakali svoje na prekinutoj utakmici Hajduk - Crvena Zvezda na splitskom Poljudu), pa da se konačno krene u novu deceniju - osamdesete. Eru večitog rivalstva pankera i poklonika novog talasa s jedne, i šminkera s druge strane.

Tihog, pa ponekad i otvorenog rivaljenja onih koji su čitali romane Jeržija Kosinskog, farbali kosu u zeleno, nosili martinke, pili pivo iz malih staklenih braon flaša, izlazili u Akademiju (čiji je manifest bio ispisan albumom "Paket aranžman") i tabora koji je večeri “trošio” preko puta, u istoj Rajićevoj ulici, ali u "Zvezdi" prateći obavezni dress code, čiji su simbol bila italijanska odela sumnjivog porekla nabavljana preko šanera.

Bilo je to vreme pred buru, koja se osećala svugde u vazduhu. Pažnju s onoga što će se desiti, bar na trenutak odvlačiče su lepotice. Bilo ih je i u jednom i u drugom, a kao po pravilu najviše - u onom trećem "anonimnom" taboru. Imale su duge noge, široka ramena (potpomognuta naramenicama), natapirane duge ili ultra kratke kose (prim. aut. čuvene “patkice”). Paradirale su u minićima neonskih boja, majicama koje otkrivaju jedno ili oba ramena (po ugledu na film "Flešdens”), helankama, do besvesti uskim farmericama...

Uz napomenu da o ukusima ne treba raspravljati, i da svakako ne možemo nabrojati sve, Telegraf po svom nahođenju izdvaja lepotice, koje su svaka na svoj način obeležile osmu deceniju prošlog veka.

Sonja Savić

"Srpska Greta Garbo"

Zvali su je “srpska Greta Garbo”. Glumica klasične lepote, urbana ikona plenila je podjednako beskompromisnim životnim stilom, sjajnom glumom i specifičnim načinom koketerije. Čak i onda kada je glumila ružnu Dečku u "Šećernoj vodici" Bate Prelića bila je neodoljiva.

Sonja je bila neprikosnovena kraljica transformacije. Nakon debija u "Leptirovom oblaku" (1977) oduševila je publiku kao urbana voditeljka u kultnom Šijanovom "Davitelju protiv davitelja", a onda se “bez pardona” razgolitila do koske u kontroverznoj "Uni" Miše Radivojevića uz "podršku" Radeta Šerbedžije. Nema scene koja joj nije stajala, pisala je kritika nakon premijere ovog ostvarenja rađenog prema romanu Mome Kapora.

Za sporednu ulogu pevačice u filmu "Život je lep" nagrađena je '85, u Veneciji, a za maestralne transformacije odnela je i Zlatnu arenu u Puli, Cara Konstantina i Caricu Teodoru. Među pedesetak uloga kao najtežu izdvajala je onu u filmu "Braća po materi".

Sonja je bila neodvojivi deo beogradske rok andergraund scene, koja je digla glas protiv rata i raspada Jugoslavije. Za sebe je govorila da je onoga trena kada je upisala Akademiju znala da neće imati decu, jer je jednostavno "nemoguće istovremeno biti i dobra majka i glumica".

No, nikada nije krila ni da se prvi put ozbiljno zaljubila kada joj je bilo svega 15 godina i to u Vlajka Lalića, jednog od najvećih inovatora džeza. Priliku da nastavi karijeru u Americi nikada nije iskoristila. Glatko je odbila ponudu "Vornera Brosa", ne spominjući to često u medijima.

Možda je njen specifičan duh najbolje opisao režiser Miša Radivojević kada je 2008. preminula u 47-oj godini.

- Sonja je zaista bila genijalna glumica, a genije ne može sebe da etablira i ne može da se smesti u jednu kulturu. Geniju je neudobno, i to je strašno težak život - izjavio je tada Radivojević.

Poslednji put Sonja se pojavila u javnosti povodom godišnjice rođenja Milana Mladenovića.

Margita Stefanović

"Princeza novog talasa"

Rok heroina, klavijaturistkinja EKV-a, Magi Stefanović bila je tih 80-ih objekat čežnje doslovno svakog od momaka, koji su vikendom odlazili u SKC ili KST nadajući se da će bar u jednom trenutku uhvatiti pogled "crnog anđela" iza onog njenog tako karakterističnog zamahivanja dugačkom crnom kosom.

Pre nego što je ušla u bend, princeza jugoslovenskog novog talasa bila je arhitekta i pijanistkinja klasične muzike. Oni koji su je znali kažu da je bila neverovatno inteligentna i da je sve čega se dohvati radila doslovno - savršeno! Pored proslavljenog pijaniste Ive Pogorelića bila je jedan od najtalentovanijih učenika srednje muzičke škole gde je kao apsolutni sluhista dobila ponudu da nastavi školovanje na Moskovskom konzervatorijumu.

Kažu da je Margita svoje muškarce volela strasno i do kraja. Samo su odabrani mogli da stoje uz ovu heroinu, a na gradskim žurkama najlepši par, kažu, bila je sa glumcem Srđanom Todorovićem.

Nakon Maginog preranog odlaska u 43. godini ostaće, međutim, jedna misterija - ko je napisao čuveni grafit "Margita je dečak" na fasadi njene kuće na Slaviji. Bar neki tako kažu... Drugi, pak, tvrde da je autor dobro poznat i da se radi o članu VIS "Idola" i nekadašnjem savetniku predsednika Srbije Borisa Tadića - Nebojši Krstiću.

Bio je to, kažu, prvi beogradski grafit (ako se ne računa grafit na Slaviji "Provereno - min njet" iz oktobra '44.), koji je mnogo godina kasnije izbledeo, dok naposletku neko nije preko njega ispisao "Prozor mora pasti".

Prva postava EKV-a sada je ponovo zajedno. Ironično, baš tako "Opet zajedno" trebalo je da se zove album, koji su nameravali da snime, pre nego što ih je u tome sprečila smrt Milana Mladenovića.

Aleksandra Slađana Milošević

"Avangardna seksi dama"

Jedina istinska predstavnica ovdašnje avangarde Slađana Milošević od trenutka kada je kročila na scenu plenila je podjednako atraktivnim izgledom, specifičnim istovremeno senzualnim i grubim vokalom i spremnošću da šokira. Za nju granice nikada nisu postojale. Ni najstroži puritanci nisu mogli da ospore njen seksepil... Čak i kada na scenu izađe samo u iscepanim najlonkama. Žena je to jednostavno umela da nosi!

Tabue je počela da ruši na samom početku sa pesmom “Seksi dama”, koja je zbog provokativnog naslova, razume se, bila zabranjena na radiju i televiziji.

Ništa manje oduševljenje nije izazvala ni na prvom većem nastupu na legendarnom koncertu kod Hajdučke česme, izletevši sa urnebesno dugim nogama na binu pre Bijelog dugmeta.

Brojni muzički kritičari upravo Slađanu smatraju “odgovornom” za rođenje novog talasa. Kažu da je za to kriv pre svega njen standard “Amsterdam”.

Kao i na sceni, tako i van nje, ova snažna autorska persona bila je objekat čežnje brojnih poznatih i moćnih muškaraca. Nikada se nije libila da otvoreno priča o tome kako je nekoliko njih pokušalo da se ubije zbog nje. Samo jednom se povukla iz javnog života. Kada se jedan muškarac u želji da je impresionira brzom vožnjom survao u ambis jedne od primorskih planina.

Ova žestoka rokerka slobodno bi se mogla nazvati i jednom od prvih srpskih "kuguarki". Otvoreno je govorila o vezi sa 16 godina mlađim kolegom iz benda, a nakon razlaza sa njim izjavljivala je da ima simpatiju čak 25 godina mlađu! Slađana jednostavno može sve.

Gala Videnović

"Beba Lončar 80-ih"

Nežna plava glumica Gala Videnović bila je 80-ih ono što je Beba Lončar bila 60-ih. Simbol čedne lepote. Nedavno je , nakon više od decenije duge pauze ponovo izašla u javnost pojavivši se u spotu Nikole Čuturila za pesmu “Sanjam da je bolje”. Komentari identični: Niko ne bi rekao da je od ulaska ove lepotice u čamac sa filmskim četvercom (Dragan Bjelogrlić, Srđan Todorović, Nebojša Bakočević, Goran Radaković) u "Balu na vodi" prošlo 25 godina. Bilo joj je te '86, svega 16 godina.

Oni koji je nisu gledali kao Ester u ostvarenju Jovana Aćina svakako su zapazili prelepu Galu u serijalu “Lude godine”, reklami za farbe za kosu “Valera”, ili kultnoj muzičkoj emisiji “Rok odeon”, koju je sredinom 80-ih vodila sa kolegom Zoranom Cvijanovićem.

Galino ime se retko u javnosti povezivalo sa poznatim muškarcima. Na vrhuncu popularnosti, '89. udala se za režisera Vladimira Aleksića i preselila u Malibu u Kaliforniji. Tamo se, međutim, nije bavila glumom. Nakon rođenja sina Demijana, a potom i Pavla u potpunosti se posvetila porodici.

Marina Perazić

"Seks-simbol pop scene"

Seks simbol pop scene SFRJ, Marina Perazić držala je momke prikovane za fotelju tokom jedne od najpopularnijih muzičkih emisija onoga vremena - “Hit meseca” (maestralno je vodila Dubravka - Duca Marković). A, kako i ne bi... Znaju svi, koji su (bez obzira na godiine) barem jednom u životu videli spot njene tadašnje grupe Denis & Denis, "Soba 23" iz '85, u kojem se na satenskim čaršavima proteže mazeći se sa kolegom iz benda, Edijem Kraljićem.

Marina je u to vreme odista bila trendseterka. Sve srednjoškolke želele su da imaju njenu frizuru čuvenu "patkicu", koju je najbolje skidao gradski frizer "Bata". Na maturskim večerima bila je prava pomama za Marininim karakterističnim stajlingom - kombinacijom lepršave crne balon haljine sa dubokim "V izrezom" ili "čamac" otvorom i rimljanki.

Talas elektronske muzike 80-ih obeležila je ne samo svojom atraktivnom pojavom, već i maznim glasom, koji je imala običaj da "začini" uzdisajima (prim. aut. neupućeni neka presslušaju "Program tvog kompjutera", "Ja sam lažljiva", "Voli me još ovu noć").

Bila je u vezi sa klavijaturistom benda Davorom Toljom, a nakon razlaza sa njim, izvesno vreme živela je sa bubnjarom Ivanom Feceom Firčijem sa kojim je dobila dve ćerke. Danas živi u Rijeci sa svojim ocem i ćerkama.

Anica Dobra

"Arijevska fam-fatal"

Glumica Anica Dobra otvorila je novo poglavlje u tumačenju seksepila. Debijem u kratkometražnom ostvarenju “Pera Panker” ova plavuša dečačkog ponašanja, ženstvenog izgleda i neodoljivog šarma opčinila je ne samo režisere nego i muškarce širom Jugoslavije.

U svakoj od uloga bila je jednostavno neodoljiva. Od kultnog ostvarenja “Već viđeno” (nagrađena na festivalu u Puli), “Sabirnog centra”, preko “Balkan ekspresa”, “Kako je propao rokenrol” do “Crnog bombardera” i filma “Tito i ja”.

No, iako je na velikom ekranu bila prava arijevska fam-fatal, privatno se za njeno ime nikada nije vezivao nikakav skandal, čak ni flert. Jedino o čemu se po gradu svojevremeno šuškalo bila je njena (doduše opet prilično stabilna i harmonična) veza sa režiserom Goranom Markovićem.

Anica je čak retko komentarisala i svoj status seks-simbola. No, jedan njen komentar svakako će ostati upamćen.

- Neću da izgledam i da se ponašam kao Anita Ekberg, koja ima sto pedeset godina i još farba kosu koja joj seže do peta, to je tužno, želim da se bavim intelektualnim pozorištem za uži krug teatarske publike - izjavila je ova lepotica, koju su svojevremeno proglasili Jugoslovenkom sa najsenzualnijim usnama na glumačkoj sceni.

Anica iza sebe ima oko osamdeset filmova na srpskom i nemačkom jeziku i obilje nezaboravnih rola u kultnim predstavama Ateljea 212 i Zvezdare teatra. Već godinama, daleko od očiju javnosti žvi sa suprugom Mićom Softićem i ćerkom Minom na relaciji Dorćol-Nemačka.

Svetlana Kitić

"Zgodna rukometašica zaljubljive prirode"

Zvanično najbolja rukometašica sveta svih vremena i ubedljivo najatraktivnija sportistkinja 80-ih, Svetlana - Ceca Kitić prema sopstvenom svedočanstvu bila je niska, žgoljava devojčica, koja je onako ošišana na kratko više ličila na dečaka.

Ko bi rekao da je rukometašica, koja je '77. proglašena za najbolju mladu igračicu sveta, '88. za najbolju igračicu rukometa, a 2010. za najbolju rukometašicu sveta, krila od roditelja da želi da se bavi rukometom.

U patrijarhalnoj porodici u kojoj je rasla bilo je jednostavno neobično da se žensko bavi tom vrstom sporta.

Nema muškarca, koji nije padao na Cecinu sjajnu igru i atraktivan izgled na terenu. Zgodna rukometašica, međutim, nikada nije krila da nije imala sreće u ljubavi.

Tri puta se udavala. Od trećeg muža, estradnog i sportskog menadžera Gorana Boogunovića rastala se, prema sopstvenom svedočanstvu zbog njegove posesivnosti. Nekoliko meseci pošto su se razveli, prijateljica je obavestila kako je Goran otputovao za Budimpeštu i da mu se od tada gubi svaki trag.

Ni trinaest godina nakon što je primila tu vest Ceca nije saznala ništa o Goranu. Ni u narednoj vezi nije imala sreće. Naime, zaljubila se u biznismena Zorana Kovačevića, s kojim je dobila ćerku Sašku, ali je svega petnaest dana po rođenju njihove ćerke, on ubijen na pragu njihove porodične kuće.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA