TUNIS: Sahranjen ubijeni opozicionar Mohamed Brahimi!

Porodica i pristalice su u dugoj povorci pratili kovčeg s njegovim telom uvijenim u crveno-belu tunisku zastavu od njegove kuće do groblja El Dželez

  • 0

Hiljade pristalica ubijenog tuniskog opozicionara Mohameda Brahmija ispratilo je danas pod oružanom pratnjom njegovo telo do groblja, gde je sahranjen, javio je dopisnik agencije AFP.

Porodica i pristalice su u dugoj povorci pratili kovčeg s Brahmijevim telom uvijen u crveno-belu tunisku zastavu od njegove kuće do groblja El Dželez.

Sahrani nisu prisustvovali predstavnici tuniske vlade koju predvodi islamistička Enahda partija.

Brahimi (58), ubijen u svojoj kući u četvrtak, sahranjen je na groblju El Džalez pokraj Čokri Belaida, opozicionog političara ubijenog u februaru.

Desetine hiljada ljudi prisustvovalo je sahrani Belaida, koja se pretvorila u protest protiv islamističke vlade.

Porodice dvoje ubijenih političara optužuju vladajuću Enahda da je povezana sa ubistvima, ali su vlasti juče ukazale da je istraga pokazala da iza toga stoje ekstremisti.

Nekoliko sati pred sahranu ubijenog opozicionog političara danas je eksplodirala bomba u policijskom automobilu parkiranom ispred policijske stanice u prestonici Tunisu, saopštio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova.

U eksploziji niko nije izgubio život, ali je povređen policajac koji se nalazio u blizini policijske stanice, javio je Rojters.

Pristalice ubijenog opozicionog političara Mohameda Brahimija okupile su se u velikom broju pred sahranu, nakon što su zvaničnici saopštili da je ubijen iz istog oružja kojim je usmrćen njegov kolega Belaid, ukazujući na veze sa Al Kaidom.

Brahimi je ubijen iz istog oružja kojim je ranije ubijen Belaid, rekao je ministar unutrašnjih pslova Lofti Ben Džedu.

- Prvi rezultati istrage pokazuju umešanost Bobakera Haima, salafističkog ekstremiste - rekao je Džedu.

Hakim je član radikalnog sunitsko salafističkog pokreta Ansa el Šaria, koji ima veze sa Al Kaidom.

Za Hakimom tuniške vlasti su već ranije raspisale poternicu zbog otmice, trgovine oružjem, saopštio je ministar.

Tuniške vlasti su, povodom sahrane, preduzele velike mere bezbednosti. Tokom jučerašnjih antivladinih demonstracija organizovanih zbog ubistva Brahimija jedna osoba je ubijena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA