PRVI PUT NA MORU: Deca sa Kosova i Metohije letuju u Čanju (FOTO)

- Ovo putovanje je prilika za najsiromašniju decu da prvi put vide more, prekinu život u izolaciji i upoznaju drugu decu - kaže Arno Gujon, direktor organizacije "Solidarnost za Kosovo"

  • 9

Deca, koja su juče stigla u letovalište u Čanju, a koju je izabrala Raško-prizrenska eparhija po socijalnim kriterijumima, već se kupaju.

Ohrabreni uspehom prošlogodišnjeg letovanja u Herceg Novom, francuska organizacija "Solidarnost za Kosovo" je i ove godine ponovila akciju i odvela četrdesetoro dece iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji na more.

- Ovo putovanje je prilika za najsiromašniju decu da prvi put vide more, prekinu život u izolaciji, upoznaju drugu decu, stvaraju prijateljstva, i istovremeno uživaju u raspustu na mirnom mestu, daleko od posebno teške svakodnevice - rekao je Arno Gujon, direktor organizacije "Solidarnost za Kosovo".

Gujon je dodao da će sedmodnevni boravak dece na moru biti ispunjen kulturno-umetničkim aktivnostima kao što su pozorište ili slikarstvo, ekskurzijama brodom i obilaskom manastira.

Ovaj humanitarni projekat u potpunosti finansira organizacija "Solidarnost za Kosovo", kojoj su sedamsto donatora iz Francuske dali podršku.

Organizacija "Solidarnost za Kosovo" osnovana je 2004. i broji preko 6.ooo donatora iz cele Francuske i oko 30 volontera koji učestvuju u radu ove organizacije. Samo u toku 2012. godine organizacija je obezbedila šest konvoja humanitarne pomoći, letovanje u Crnoj Gori za 40 srpske dece sa Kosova i Metohije i renoviranje Osnovne škole "Bora Stanković" u selu Straža kod Gnjilana.

"Solidarnost za Kosovo" finansira i humanitarnu kancelariju pri eparhiji Raško-prizrenskoj u Gračanici, od koje dobijaju tačne informacije o situaciji i broju najugroženijih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji.

Arno Gujon, osnivač ove organizacije, odlikovan je prošle godine Medaljom kralja Stefana Dečanskog, a kompanija "Novosti" mu je 17. decembra 2012. dodelila i specijalnu plaketu za "Najplemenitiji podvig godine".

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    29. jul 2013 | 12:49

    hmmm...koliko ih je takvih iz Srbije pa nista... J..LO vas Kosovo vise...

  • Cacanin

    29. jul 2013 | 13:30

    E bagro umesto da vam bude drago sto su deca otisla vi pljujete... sss - jel su deca u srbiji ogradjena zicom i jel ne smeju da idu da se kupaju na reci da ih neko ne pobije iz automata kao pre par godina,jesi bio nekad u kosovskoj enklavi ?? Imas li predstavu gde je i sta je to ??

  • Buki

    29. jul 2013 | 13:04

    Da je bar tako.... da stvarno idu deca koja nemaju bas nista i koja stvarno nikad nisu videla more.. Ja zivik na KiM iz mog mesta svake godine idu bar dva puta na more deca koja cak pocinju i da biraju gde ce da odu dok u Srbiji postoje puno dece koja stvarno nisu videla more... Zalosno je sto se i tu crkva mesa jer se i tu radi o velikom novcu a danas gde su pare tu je i crkva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA