Uhapšen brat Zvonka Veselinovića!

Magistralni put od južnog dela Kosovske Mitrovice ka Leposaviću blokiran je u Rudaru. Veselinović je najverovatnije uhapšen zbog vozila, za koje se sumnja da je povezano sa pucnjavom iz 2012. godine

  • 6

Pripadnici Euleksa i specijalnih jedinica KPS-a uhapsili su nešto pre 15 časova Žarka Veselinovića, rođenog brata Zvonka Veselinovića koji je ranije hapšen zbog krivičnog dela organizovani kriminal. Srbi sa severa KiM blokirali su magistralni put od od južnog dela kosovske Mitrovice ka Leposaviću, nezadovoljni hapšenjem ali i razgovorima sa predstavnicima Euleksa.

Žarko Veselinović je uhapšen u mestu Rudare oko 14:50, a pola sata posle toga oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost. Ubrzo, grupa građana krenula je ka mestu Rudare, gde je, kod krsta, blokiran magistralni put. Predstavnici Srba najpre su razgovarali sa sa pukovnikom Ujedinjenih regionalnih jedinica za sever Kosova Kristoferom Ferom a potom i sa političkim savetnikom regionalnog šefa Euleksa za Sever Jorgosom Makarikisom.

Nakon razgovora sa Makarikisom, koji se zavšio oko 19 časova, predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je okupljenim građanima da je ova akcija hapšenja usledila zbog vozila koje je primećeno na jednoj benzinskoj pumpi u mestu Rudare, a koje se dovodi u vezu sa događajem iz decembra 2012. godine, kada je pucano na jednu osobu, koja radi u administrativnoj kancelariji Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici.

Druga informacija je da je jedno od uhapšenih lica kod sebe imalo pištolj, koji je bacio. Ispostavilo se da je protiv njega podignuta još jedna optužnica, iz 2011. godine, ali nema informacija za koje delo i ko je optužnicu podigao.

Milović je izrazio zabrinutost zbog toga što su u akciji hapšenja učestvovali policajci KPS iz južnog regiona.

- Priča da na sever Kosova neće dolaziti Albanci nije tačna - rekao je on.

Okupljeni građani nisu zadovoljni ovim odgovorima i ne odustaju od blokade puta. Oni traže da se uhapšeni brane sa slobode

Ranije danas, portparol Euleksa Irina Gudeljević potvrdila je za Telegraf da je Euleksova Operativna grupa za Mitrovicu i Regionalna istražna jedinica Kosovske policije uhapsila dve osobe u zajedničkoj operaciji u blizini Zvečana. Prema njenim rečima, uhapšene osobe su "pod istragom u vezi s pokušajem ubistva 2012. u severnom delu Mitrovice".

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović razgovarao je i sa pukovnikom Ujedinjenih regionalnih jedinica za sever Kosova Kristoferom Ferom, od koga je tražio odgovore na pitanje zbog čega su dvojica Srba uhapšena u mestu Rudare. Milović je Feru rekao da su jake snage EULEKS-a, sa fantomkama na glavama, obavila to hapšenje.

On je istakao da je ovo, imajući u vidu da je u proteklih nekoliko dana nekoliko Srba uhapšeno na Jarinju, izazvalo revolt kod građana, koji su se zbog toga okupili kod krsta, odakle neće otići dok ne dobiju odgovore.

Milović je od Fera zatražio i da, ukoliko postoje spiskovi sa imenima Srba optuženih da su počinili neka krivična dela, taj spisak bude objavljen. Fer je rekao da je i on obavešten da se dogodilo hapšenje, ali da sa detaljima nije upoznat.

Načenlnik Kosovsko-mitrovačkog okurga Radenko Nedeljković je novinarima rekao da je ovaj scenario "već viđen" u bivšim republikama SFRJ i da je ovo hapšenje još jedan u nizu pritisaka na Srbe i ostale nealbance na severu Kosova i Metohije.

- Nijedan Srbin u ovom trenutku ne može da bude spokojan i miran. Svi se plaše da nisu na nekoj od poternica ili optuženi za neko krivično delo - rekao je Nedeljkovoć i dodao da je Beograd u pregovorima sa Prištinom bio kooperativan, te da EULEKS u ovom trenutku treba da obelodani tajne spiskove  i optužnice sa imenima Srba, koji se terete za ratni zločin ili druga dela.

Novoimenovani regionalni komandir za region severnog dela Kosova Nenad Đurić rekao je da nije upoznat sa hapšenjem u njegovom regionu.

Okupljeni narod je razočaran i kaže da ovo hapšenje jasno pokazuje nameru međunarodne zajednice i Euleksa da je u pitanju namerno integrisanje severa KiM u Prištinske institucije. Okupljeni narod je napomenuo da se neće povući dok ne dobiju odgovor zbog čega se njihovi sugrašani hapse bez ikakvih dokaza.

Istragu vodi Euleksov tužilac u mešovotom timu s Kancelarijom Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stefan

    29. jul 2013 | 16:51

    Jao uhapsen nam je veliki ‘‘PATRIOTA‘‘, sto ne oglasiste sirene za policajca kog su uhapsili pre par dana?!

  • Vlada

    29. jul 2013 | 17:33

    Trebaju obijica da budu u zatvoru. A ne pustili ste ih. Bruka i sramota za drzavu

  • Stranac

    29. jul 2013 | 17:09

    Čuj to glavni komandir a jos srbin pa strasno koga bre farbate jel to neki tacijev srbin ??? Eee jadan li jw taj narod dole kojem tacijevi srbi sude ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA