Novi pomor ribe u Rasini kod Kruševca

- Uginulu ribu kod industrijskog ispusta i veliku količinu pene duž cele reke primetili su ribolovci, koji su odmah kontaktirali s ribočuvarskom službom - objasnio je načelnik Ribočuvarske službe ''Rasina plus'' Milan Milošević

  • 3

Milan Milošević, načelnik Ribočuvarske službe ''Rasina plus'', izjavio je da se u reci Rasini kod Bivolja kraj Kruševca jutros dogodio pomor ribe, i podsetio da se pomor na istom mestu dogodio i prošle godine zbog čega je u toku postupak protiv jedne industrije.

- Uginulu ribu kod industrijskog ispusta i veliku količinu pene duž cele reke primetili su ribolovci koji su odmah kontaktirali s ribočuvarskom službom - objasnio je Milošević, i dodao da je ta služba do sada izvadila velike količine krkuše, klena, potočne mrene i bele ribe.

- Još ne možemo da kažemo koje količine su u pitanju jer ribočuvari i dalje sakupljaju ribu - rekao je Milošević, dodajući da su o novom pomoru obaveštene sve nadležne inspekcije uključujući i vodoprivrednog inspektora koji će uzeti uzorke vode.

U blizini se nalaze tri industrije. Protiv jedne od njih, kompanije ''Henkel'', prošle godine je pokrenuta prijava jer je u vodi pronađeno prisustvo deterdženata.

Međutim, posle toga su iz te kompanije negirali da je riba uginula zbog proizvodnih procesa u toj fabrici.

- Generalno u letnjem periodu, kada je vodostaj niži i kada ima manje kiseonika, dovoljno je da se neka supstanca malo više ispusti u vodu i da dođe do pomora - objasnio je Milošević.

Pored Kruševca, prošle godine je pomor zabeležen i u gornjem toku reke Rasine kod Aleksandrovca, a samo ove godine uginuće ribe prijavljivano je dva puta u Ribarskoj reci kod Đunisa, kao i u Pepeljuši.

U Ribarskoj reci pronađeno je više hiljada mrtvih riba.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da4a

    30. jul 2013 | 22:32

    Zasto ljudi to radite? ! Sta imate od toga?! Nije vredno nista ovakve eko katastrofe, zaista!

  • Tutor

    30. jul 2013 | 23:48

    Henkel je kriv za sve, sto vec jednom idiote ne oderete od kazni. Ja vise ne kupujem nista njihovo.

  • Marina Marković

    31. jul 2013 | 11:13

    ja ne razumem tu potrebu da se bilo sta ispusta u vodu..Smislite neki nacin da se odpad unisti a ne da se baca koje kuda...zato nam je i smrdljiva ova drzava,sve ste unistili i dozvolili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA