FABRIKA ČIPOVA U SRBIJI: Ulaganje od 4 milijarde dolara i poziv stručnjacima da se vrate u Srbiju

- Imamo kadrove, nemamo novca i takvu tehnologiju kao što ima kompanija "Mubadala". Usaradnji s njima možemo razviti i nove industrijske grane - kaže odlazeći ministar finansija Mlađan Dinkić

  • 6

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će kompanija "Mubadala"  iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji izgraditi centar za istraživanje i razvoj, što je "prva faza moguće fabrike čipova" u Beogradu.

- Oni su odlučili da krenu u narednih šest nedelja u nekoliko konkretnih projekata, od kojih je svakako najvažnija prva faza u mogućoj izgradni fabrike čipova u Srbiji, odnosno fabrike poluprovodnika - rekao je Dinkić.

Prema rečima odlazećeg ministra, prva faza je izgradnja Centra za istraživanje i razvoj i, kako je istakao, sama ta investicija vredna je nekoliko stotina miliona dolara, iako upošljava svega 50 ljudi, ali vrhunskih naučnika sa doktoratima.

Nakon toga, ukoliko se budu uverili da Srbija ima dovoljno stručnjaka za fabriku čipova ili, u suprotnom, ako može da ih povuče, onda bi se u drugoj fazi gradila i fabrika, rekao je on.

Procenjena investicija u fabriku čipova "Mubadale" u Srbiji je, prema ranijim informacijama, oko četiri milijarde dolara.

Dinkić je istakao da raduje i to što "Mubadala" u Srbiji želi da gradi posebnu fabriku za visokotehnološke komponente za avione, za "Airbus" i za "Boeing".

- Imamo kadrove, nemamo novca i takvu tehnologiju kao što ima "Mubadala" i, u saradnji sa ovakvom kompanijom, možemo razviti i neke nove industrijske grane koje sada nemamo - rekao je on.

Odlazeći srpski ministar ocenio je da razgovori sa "Mubadalom" daju pravo srpskoj Vladi da se nada da u industriji znanja može da napravi, "najpre male, a za nekoliko godina čak i džinovske korake", kao što je urađeno sa automobilskom industrijom.

- U Srbiji su zainteresovani da izgrade fabriku i ta investicija, ako se dogovorimo, iznosila bi čak četiri milijarde dolara. Ovde bi se pravilo "srce" hardvera, što bi značilo da moramo da razvijemo dodatno i neke naučne oblasti, kao što je nano tehnologija. To bi bila prava tehnološka revolucija u Srbiji - rekao je Dinkić, i podsetio da će "Fijat" će ove godine imati izvoz od dve milijarde evra, što je petina ukupnog srpskog izvoza. A s ovom fabrikom mi bismo za nekoliko godina njenog rada udvostručili izvoz. Takve stvari preokreću tokove u jednoj zemlji.

- To bi ujedno bila ubedljivo najveća investcija u Srbiji i pritom bi posao našlo 1.000 visoko kvalifikovanih stručnjaka, uključujući i naučnike. Mi za taj projekat planiramo da pozovemo srpske naučnike u svetu da se vrate. Kompanija iz Emirata zauzvrat traži odgovarajuće zemljište s dobrom infrastrukturom, blizu beogradskog aerodroma. Kompletna proizvodnja bi se, makar u početku, izvozila - rekao je ministar.

On je predložio da plan Vlade Srbije bude da se, pored automobilske, podstakne industrija znanja koja može da bude nosilac izvoza Srbije u narednim godinama.

- Srbija beleži rast izvoza softvera, Ministarstvo finansija i privrede je donelo plan za podsticanje IT, a sad postoji i saradnja sa "Mubadalom" - istakao je Dinkić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    2. avgust 2013 | 19:45

    Авиони, камиони, милиони... Само се удружујте са главним спонзорима исламског фундаментализма у свету, и очекујте када ће вам се обити о главу...

  • Zoran

    2. avgust 2013 | 20:54

    Samo precrtajte slovo u ,u reči ulaganje!

  • Lud Zbujen

    3. avgust 2013 | 11:54

    Muda dala firma ima da napravi cipove za sve u skupstini pogotovu za Adzemovicku da ima malo mozga he he

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA