Beograd na 86. mestu po skupoći u svetu!

Prosečna zarada u većim gradovima se potroši za desetak dana, u manjim sredinama je pravo bogatstvo. Iza Beograda po skupom životu ostaju Niš, Novi Sad, Kragujevac i ostali gradovi

  • 3

Život je najpapreniji u glavnom gradu, koji je rekorder po cenama hrane, pića, iznajmljivanja stanova, visini komunalnih i troškova prevoza, ali i svih ostalih proizvoda i usluga. Preživeti u prestonici Srbije sa prosekom od 44.000 dinara postala je stvar dovijanja i snalaženja, pozajmljivanja i vraćanja. Iza Beograda po skupom životu ostaju Niš, Novi Sad, Kragujevac, a slede ostali gradovi u zemlji.

Koliko je skupo živeti u Beogradu, posebno sa trenutnim zaradama, pokazalo je i prošlogodišnje istraživanje ekonomista, prema kome je srpska prestonica sve bliža Njujorku.

“Velikoj jabuci” se primakao Beograd - po cenama. Srpska prestonica je na listi od 131 grada sveta po troškovima života “zaslužila” visoko 86. mesto. Svi gradovi sveta poredili su se sa Njujorkom, koji je na vrhu ove liste.

I dok se srpski prosek u većim gradovima potroši za desetak dana, 44.000 dinara je pravo bogatstvo u manjim sredinama. Zaposlene u varošicama sa prosečnom kovertom nazivaju srećnicima, jer ih je vrlo malo. Zavide im komšije, među kojima ima mnogo sa zaradom od 10.000 do 15.000 dinara.

U srpskoj metropoli, međutim, od 44.000 dinara gotovo polovina ode porodici na silne račune. Troškovi prevoza uzmu barem 6.000 dinara, komunalije za stan od 60 kvadrata prelaze 8.000, a svakog meseca pristižu i računi za telefon, struju, internet...

U Pirotu, Nišu ili Kraljevu cene svežeg mesa izjednačene su sa onim u prestonici. Čajnu kobasicu ili stišnjenu šunku, međutim, najpovoljnije je pazariti u Subotici, a najskuplje u Beogradu, Boru i Kragujevcu. Istovremeno, u tim gradovima najskuplja je kafa, a 200 grama mlevene košta do 230 dinara.

Crni napitak ubedljivo je najpovoljnije kupiti u Nišu i Novom Pazaru, gde valja izdvojiti gotovo upola manje para. Litar mleka najmanje plaćaju stanovnici Novog Pazara, svega 50 do 70 dinara, a najviše Beograda, Valjeva i Pirota, gde treba platiti i 125 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti" / E.V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrvica

    3. avgust 2013 | 23:40

    Ja radim u prodavnici gde svako jutro su nove cene. A pored toga moja plata ne prelazi 25000 dinara. Olaksavaju ce je to sto zivim kod roditelja pa mi je lakse. Ali sta kad njih ne bude bilo kako cu se skrpiti. Sa tolikom platom i skupocom

  • Vlada

    4. avgust 2013 | 14:01

    A zadnji po platama

  • Buki

    4. avgust 2013 | 13:27

    MA lažu to nije istina što bi naglasio nije istina srbija je prva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA