TUŽNA GODIŠNJICA: 18 godina od "OLUJE", ubijanja i proterivanja Srba iz Hrvatske! (VIDEO)

Odluku o početku akcije "Oluja" u kojoj je ubijeno je najmanje 1.886 Srba i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine, doneo je Franjo Tuđman na Brionima, poručivši tada da treba naneti "takve udarce Srbima da praktično nestanu s ovih prostora"

  • 38

Danas se obeležava 18. godina od stradanja Srba u operaciji "Oluja", kada su hrvatske snage ubile najmanje 1.600 osoba srpske nacionalnosti, a proterale 250.000.

S druge strane, danas i sutra Hrvatska slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Vojna operacija "Oluja" predstavlja najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja izvršenih u ratovima na prostorima bivše SFRJ u kojoj su oko 62 procenta žrtava bili civili.

Kao i svake godine, u slavu žrtava ovog zločina služiće se parastosi u mnogobrojnim crkvama u Srbiji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

Obeležavanje u RS je počelo u subotu, paljenjem sveća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a danas će biti održan parastos poginulim civilima i vojnicima u Hramu Svete Trojice i polaganje venaca.

Celokupna akcija hrvatske vojske za cilj je imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoje domove.

Ispražnjeno područje Tuđmanova vlada je nešto kasnije naselila izbeglicama hrvatske nacionalnosti iz BiH.

Broj izbeglih Srba različito se procenjuje - hrvatski izvori imaju podatak od 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000.

Za zločine počinjene u toku "Oluje" u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao.

 

U vojno-policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4, a završila se 5. avgusta 1995. godine, prema podacima Dokumentacionog centra “Veritasa”, ubijeno je najmanje 1.886 osoba srpske nacionalnosti i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine.

Među stradalima je 1.196 civila, od čega 540 žena. Prema istim podacima 943 osobe se još vode kao nestale.

Odluka o početku akcije "Oluja" je na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug, hrvatskog generala Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995.

Na tom sastanku, u Titovoj vili, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je jasno definisao cilj operacije poručivši da treba naneti "takve udarce Srbima da praktično nestanu s ovih prostora".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • сердар јоле

    4. avgust 2013 | 09:27

    250 000 људи протјерати, а сад бити у Европској унији као да је све позлатила? Јади божији су то, ти Хрвати! Багра!

  • Ljubisa Petrovic

    4. avgust 2013 | 10:38

    bosna u srcu. Joj cuj ga majke ti, zaustavili im nato, pa mi smo mogli da vas pojedemo ko zeceve. Kad god je bila neka velika akcija, Alija zove I place odma. ZIVJELA REPUBLIKA SRPSKA!!

  • Almedina

    4. avgust 2013 | 18:29

    Ljubiša petroviću,,,pojeli ste vi i ovako ,znate šta ste radili ,po bosni,hrvatskoj,sloveniji,,,svugdje ste žrtve ostavljali,a htjeli bi da vasih žrtava nema,e Jbg,,rat nije brat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA