Počeo Sabor trubača u Guči (FOTO)

Podizanjem zastave i himnom "Sa Ovčara i Kablara", u Guči je otvoren 53. Sabor trubača koji će trajati do 11. avgusta. Po konačnom programu Sabora, lista učesnika broji 1.240 imena

  • 1

Tradicionalni Sabor trubača u Guči, počeo je danas 53. put, podizanjem saborske zastave i izvođenjem himne "Sa Ovčara i Kablara" orkestra Gorana Rankovića, u centru ove dragačevske varošice.

Predsednik opštine Lučani i saborskog odbora Mladomir Sretenović poželeo je dobrodošlicu posetiocima, i rekao da je Guča izvor duhovne radosti Srbije.

Kako je naglasio domaćin Sabora, pesnik Dobrica Erić, ovaj događaj je nekada imao više kulturna, a manje turistička obeležja, i napomenuo da sada predstavlja veliku svetsku svetkovinu, koja ima narodni i međunarodni karakter.

"Guča je na vreme krenula u spasavanje ugroženih vrednosti, što mnoga sela i krajevi u našoj zemlji nisu uspeli, zbog čega su zatvoreni i mrtvi", naveo je on, i proglasio Sabor otvorenim za Srbiju i svet.

Sabor trubača traje do 11. avgusta, a na finalnom takmičenju, predviđenom za 10. avgust, snage će odmeriti 16 najboljih orkestara u Srbiji.

Po konačnom programu Sabora, lista učesnika broji 1.240 imena, pet pionirskih, 12 omladinskih i 24 seniorska orkestra iz Srbije, 19 kulturno-umetničkih društava, 29 pevačkih grupa, kao i osam trubačkih kapela iz inostranstva.

Pored Ace Lukasa, koji će pevati u Guči 8. avgusta, na manifestaciji će svirati Dejan Petrović sa "Big Bendom", Boban i Marko Marković, kao i orkestri Dejana Lazarevića i Gorana Bregovića.

Za dolazak nekoliko stotina hiljada ljubitelja zvuka trube iz brojnih gradova Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, spremna su i javno-komunalna preduzeća zadužena za vodu, iznošenje smeća i čišćenje.

Gostima si na raspolaganju privatne kuće, kampovi, ali i hoteli i moteli koji se nalaze u neposrednoj blizini poput Ivanjice i Požege.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA