ŠVAJCARSKI RAJ: Svakom stanovniku 2.000 evra mesečno?

U Švajcarskoj je završeno poslednje prikupljanje potpisa za inicijativu da svaki odrasli stanovnik te države, bez obzira na to da li ima posao ili ne, mesečno dobija univerzalni dohodak u iznosu 2.500 franaka

  • 21

U Švajcarskoj je završeno poslednje prikupljanje potpisa za incijativu da svaki odrasli stanovnik te države, bez obzira na to da li ima posao ili ne, mesečno dobija univerzalni dohodak u iznosu 2.500 franaka (2.029 evra).

Tako uspešna nije bila još nijedna inicijativa u Švajcarskoj, pošto je od aprila prošle godine, kada je počelo sakupljanje potpisa za nju, podršku dalo više od 130.000 ljudi, prenosi Indikator.ba.

Prema toj inicijativi, onaj ko zarađuje 5.000 franaka u budućnosti bi dobijao 2.500 franaka univerzalnog dohotka i 2.500 franaka plate.

- Našom inicijativom želimo da promenimo mišljenje u svetu rada, koji se previše koncentriše na dobit. Univerzalni dohodak bi ljudima omogućio da traže posao koji ih zadovoljava, bez obzira na to koliko su dobro ili loše plaćeni za njega - rekao je za švajcarski časopis "20minit" ekonomista Daniel Straub, koji je pokrenuo inicijativu.

Pitanje kako bi finansirali taj dohodak ostaje još otvoreno, jer računica kaže da bi za njega bilo potrebno oko 200 milijardi franaka godišnje. Delom bi ga finansirali iz svote koja bi se uštedela kod socijalnih transfera, a delom iz poreza potrošača.

Inicijativu podržavaju i švajcarski sindikati, koji smatraju da bi s univerzalnim dohotkom ojačali položaj zaposlenih koji bi svoje radno mesto birali s manje ekonomskog pritiska.

Na pitanje zašto takva inicijativa ima toliko podrške u jednoj od najbogatijih država na svetu, stručnjaci odgovaraju da se Švajcarska svrstava među države u kojima su se u poslednjih 20 godina socijalne nejednakosti najviše povećale.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA