Pola miliona radnika u Srbiji na minimalcu

- Opštim kolektivnim ugovorom propisano je da se minimalac ne može isplaćivati duže od pola godine, ali je on prestao da važi još 2010. i od tada se to pitanje reguliše na nivou preduzeća - kažu u Socijalno-ekonomskom savezu

  • 5

Iako je najniža cena radnog sata u Srbiji već sasvim devalvirana, izvesno se neće menjati ni do kraja godine.

Pola miliona radnika živi već 16 meseci sa 20.010 dinara mesečno, a očekuju novi talas poskupljenja.

Vrednost važećeg minimalca od 20.010 dinara utvrđena je u aprilu prošle godine, kada je satnica sa 102 podignuta na 115 dinara, što je bio najveći rast u poslednjih deset godina. Ovu vrednost je, međutim, inflacija pojela već u narednim mesecima i uprkos protivljenju pola miliona radnika, koji žive od nepunih 200 evra, minimalac će ostati zakucan na ovom iznosu do kraja godine.

U sindikatima Srbije pozivaju Vladu i kolege iz poslodavačkih udruženja da što pre sazovu novu sednicu Socijalno-ekonomskog saveta i da se razmotri podizanje vrednosti radnog sata.

- Struja je upravo poskupela u proseku 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu pa bi i minimalna cena rada morala da se podigne makar u vrednosti poskupljenja od početka godine. Povećanje cene struje nosi talas opšteg poskupljenja, pa stižu nove cene u prehrambrenoj, hemijskoj i drugim industrijskim granama i uslugama. Država mora da zaštiti građane od siromaštva - kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

I Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da je vreme "za intervenciju":

- U roku od mesec-dva nakon svakog povećanja minimalne cene rada, tržište anulira tu povišicu, a sada je prošlo više od 16 meseci. Radnici žive sve teže, primaju sve manje, a poslodavci koriste minimalac mnogo duže nego što bi trebalo - kazao je on.

U Socijalno-ekonomskom savetu kažu da je kriza učinila svoje i procenjuju da je u dve godine spisak najmanje plaćenih porastao za 200.000 imena i da se neprestano povećava.

- Opštim kolektivnim ugovorom propisano je da se minimalac ne može isplaćivati duže od pola godine, ali je on prestao da važi još 17. maja 2010. i od tada se to pitanje reguliše na nivou preduzeća. Samim tim, poslodavci isplaćuju minimalce sve dok traje kriza, a zaposleni pristaju čak i godinama, jer znaju da im nema druge - kažu u SES-u.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladaa

    7. avgust 2013 | 23:50

    A milion onih,što rade ispod minimalca

  • Dr Mr Frojd

    7. avgust 2013 | 22:46

    Kad inspekcija ne juri ne prijavljene i one sto primaju kes na ruke... Banana drzava...

  • Tutor

    8. avgust 2013 | 11:11

    Sve bih ja u zatvor na čelu sa Toplicom Spasojevićem i pojedinim ministrima. Nije samo siva ekonomija kriva za to nego i robovski položaj radničke klase koji forsiraju gore navedeni. Kad ustane kuka i motika ima da radi usrana motka. Da ne zaboravim i onog žohara Vlahovića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA