Slavko Štimac u čast Bate Stojkovića: Bio je veliki i neponovljiv! (FOTO)

Manifestacija "Varljivo leto 2013" svečano je otvorena u čast legendarnog glumca Bate Stojkovića koji je svojim glumačkim umećem i dobro upamćenim ulogama obeležio srpsku kinematografiju

  • 2

Poznati glumac Slavko Štimac sinoć je imao čast da svečano otvori četvrtu po redu manifestaciju "Dani Bate Stojkovića" u Vrnjačkoj Banji, koju su podržali, pored brojnih posetilaca i veliki glumci Dragan Nikolić koji je bio domaćin, Mira Banjac, Bogdan Diklić koji se u prisutnima obratio putem telefonske veze, zatim Dragnja Mileusnić i drugi.

Najpre su publiku uvodnim govorom pozdravili glumica Draginja Mileusnić, predsednik opštine Boban Đurović, dok je predsednik udruženja "Prijatelji Bate Stojkovića" Nikola Džamić telefonom poznao glumca Bogdana Diklića, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanoj manifestaciji, te je "preko žice" ispričao koju zanimljivu reč o dugogodišnjim radom sa Batom u istorijskim filmovima.

Na binu Letnje pozornice popela se i Mira Banjac, koja je iskoristila priliku da još jednom podseti sve prisutne na značaj ovog velikana srpskog glumišta.

- Lepo je kad jedan glumac zasluži jedan grad, lepo je kad jedan grad zasluži jednog velikog glumca, a najlepše je kad se mi glumci zaslužimo jednu sjajnu i vaspitanju publiku - obratila se Mira Banjac i ujedno najavila "večito mladog" Slavka Štimca koji je imao čast da otvori ovaj, sad već, tradicionalni događaj.

- Mira je moja višestruka mama od koje sam učio, kao i od Bate, oni su moja filmska porodica. Šta je to specijalno kod Bate, e pa njegov pristup pravljenju glumačkih rola je bio toliko strastven i toliko predan da je to bio neverovatno. Bio je strašno inspirativan, bio je stvarno veliki i neponovljiv, ja nisam prvi koji to kaže - rekao je glumac, koji je igrao Batinog i Mirinog sina u filmu "Varljivo leto '68.".

Kao i prethodne tri godine, ovaj događaj uveličao je legenda glume, Dragan Nikolić, kome je ovom prilikom ukazana čast da bude domaćin. Pored toga, glumac je na reveru poneo i orden Srpske krljevske krune, koji mu je dodelila Mirjana Radenković, generalni sekretar Kulturno-istorijskog centra ''Srpska kruna'' iz Kragujevca.

- Svi pričaju o Bati kao talentovanom i velikom glumcu, ali zaboravljaju da kažu da je on bio veliki gospodin. Gospodin Stojković, to zna samo njegova supruga Olga, to znamo i mi koji smo se družili sa njim - rekao je Nikolić i otvorio hartiju sa pismom koje, kako on ističe, bi potpisao i sam Bata.

- Glumcima pripisuju najveće mane, kažu da smo lupeži, hipokrate, lažovi, koristoljubivi, sebični, laskavi, i u pravu su. Mi nismo ljudi, mi smo ljudska priviđenja, kad nas rane, mi ne krvarimo, kad nas ubiju, mi ne umiremo. Glumčava duša - šta je to? - samo je deo pisma Emanuela Šmita koji je publici pročitao glumac.

Nakon zvaničnog otvaranja, publika je uživala u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović" smederevskog pozorišta "Kreativni haos".

Koktel povodom otvaranja "Batinih dana" održan je na otvorenom bazenu luksuznog hotela "Solaris Resort", te su prisutni imali priliku da se druže i ćaskaju sa glumcima u kamernoj atmosferi uz zvuke klavira i ljubaznog osoblja ovog prestiznog hotela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA