Počela izgradnja Centra za proučavanje neolita Balkana (FOTO)

Sa leve strane auto-puta Beograd - Niš, kod Drenovca, koji je jedan od najvećih neolitiskih nalazišta u Srbiji, u toku su radovi na temelju budućeg Centra za proučavanje neolita. Istovremeno, traju arheološka iskopavanja u okviru letnjeg kampa

  • 0

Na arheološkom lokalitetu Drenovac iz mlađeg kamenog doba koji se prostire na pedesetak hektara sa obe strane auto-puta Beograd - Niš, počela je izgradnja temelja Centra za proučavanje neolita Balkana.

Do kraja septembra objekat će biti pod krovom, dok će do kraja oktobra u neposrednoj blizini sa leve strane auto-puta biti postavljen balon, kako bi se javnosti predstavili najnoviji neolitiski nalazi sa arheološkog kampa.

Radovi na izgradnji objekta intenziviraće se tek nakon završetka stalne arheološke radionice koja je i ovog leta okupila ekipu od šezdesetak studenata i istraživača. Letnji kamp vodi direktor Arheološkog instituta dr Slaviša Perić. On je i inicijator izgradnje istraživačkog Centra koji će na jednom mestu da okupi evropske arheologe i da omogući turistički razvoj kraja.

- Ostvaruje se naš san, gradi se objekat koji finansira Vlada preko Ministarstva kulture. Biće to Centar poput drugih svetskih, u kome će moći da boravi više desetina arheologa, gde će se deponovati iskopani materijal koji očekuje obradu, gde ćemo raditi sve što smo prethodnih godina radili u drenovačkoj osnovnoj školi, gde je naša baza - ističe profesor Perić.

Dok se Centar gradi, privode se kraju ovogodišnja arheološka iskopavanja, čiji će rezultati biti predstavljeni javnosti kad se jesenas postavi balon nad dve otvorene arheološke sonde.

Na osnovu geomagnetnih snimanja tačno su locirana pod zemljom dva neolitska objekta-kuće. Iskopavanja su pokazala da je reč o objektima koji su stradali u požaru.

- Ostaci objekta koji se nalazi dublje su bolje očuvani jer je bio prekriven slojem naplavine. Neuobičajeno, ova dva objekta su imala veći broj prostorija i takozvanih kalotastih peći. Mi smo prosto zatrpani pokretnim nalazima, a najviše fragmentima keramičkih posuda. Srpska arheologija iz doba praistorije ovim istraživanjima dobila je obilje novih podataka - objašnjava Perić.

Član ekipe Momir Cerović iz Narodnog muzeja Šabac kaže da 35 godina radi u arheologiji i da je kuća pronađena u sondi 19 "prava neolitska Pompeja".

- Kopao sam širom Srbije i u BiH, ali ovakav lokalitet sa ovakvim nalazima nisam dosad video. Koliko god da je vruće i naporno raditi, sve je to ništa kad se pogledaju rezultati. Ovo je jedno od najvećih neolitskih nalazišta i potpuno opravdava da se baš tu gradi svetski Centar za istraživanje - navodi Cerović.

Uređenje prilaznog puta lokalitetu finansirala je paraćinska opština, koja su izborila i za to da kraj Drenovca na Koridoru 10 bude izgrađen parking.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA