POMEN U GORAŽDEVCU: Bol i tuga za decom ne prestaju!

U Goraždevcu episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije služio je parastos Panteliji Dakiću (12) i Ivanu Jovoviću, koji su pre deset godina ubijeni dok su se kupali na Bistrici

  • 3

- Ne molim i ne zahtevam, tražim od Euleksa da ponovo otvori istragu o ubistvu naše dece na Bistirici, tražim od Euleksa da prizna da je potpuno nemoćan i da ne može da razjasni nijedan zločin počinjen nad Srbima ili da ponovo otvori istragu. Ako to ne može da uradi onda se pitam odakle im autoritet da vode, sude i presuđuju u bilo kom drugom slučaju - rekao je Vulin.

Vulin je dodao da je na međunarodnoj zajednici odgovornost, kritikujući što niko iz EU misije nije bio prisutan "sramota me je u njihovo ime što danas nisu ovde, bar da se poklone ili izvine, ako već ne mogu ili neće da nam kažu istinu".

- Na ovu zemlju ste došli zato što smo imali poverenja da će te rasvetliti ovaj i sve druge zločine, našom voljom zato što smo verovali i zato što verujemo da ćete razumeti da ne postoji nacionalnost i da ne postoji versko obeležje pobijenih i ubica, zločin koji se ne kazni uvek se ponovi, zato tražimo da pronađete dokaze i otkrijete ubice, u skladu sa vašim mandatom i vašom moći - rekao je Vulin.

Sećanja su bolna, umesto na bazenu deca u Goraždevcu su danas bila na parastosu svojim pobijenim drugovima. Na Bistrici se više niko nije okupao. Meštani su revoltirani što je mesto ubistva deponija đubreta i nema nikakvog obeležja koje će da podseća i opominje na stravičan zločin. I dalje se živi u nesigurnom okruženju.

Porodica ubijenog Ivana Jovovića, ne želi da govori o svojoj tragediji, uvereni da se "zna ko su počinioci i naredbodavci".

- Kome i zašto da više bilo šta kažemo. Sve smo rekli, sve se zna. Zna se i ko je naručio i ko izvršio zločin, ali nema onih koji bi ih izveli pred lice pravde – rekla je Ivanova majka Senka.

Otac ubijenog Pantelije Milisav Dakić tvrdi da je greškom dobio dokumetaciju o istrazi koju su vodili Unmik i Euleks istražioci u kojoj se nalaze imena osumnjičenih "koji se slobodno šetaju" i ime direktno osumnjičenog koji je prema njegovim saznanjima pobegao u Nemačku.

Jedan od ranjenih toga dana Đorđe Ugrenović je rekao da su još sveže slike i sećanja krvoprolića, zvuci rafala, vriska dece, koja bezglavo beže, beživotnog tela druga pored sebe, nemoći i griže savesti jer ništa nije mogao da uradi, a bio je stariji od sve te dece.

- Ostao nam je večni ožiljak u duši - rekao je Đorđe, koji je tada imao 20 godina. U međuvremenu se zaposlio, oženio, postao otac i drugo mu je dete na putu. Živi u Goraždevcu.

Dragana Srbljak, ranjena devojčica, donela je odluku da napusti svoje rodno selo, jer za nju nema posla.

- Završila sam farmaceutsku školu i zamišljala da ću raditi u apoteci koja se nalazi pored moje kuće, tu nema mesta za mene i ja sam odlučila da tražim posao tamo gde ga ima - rekla je Dragana, razočarano.

Ona je dodala, da će gde god bila 13. avgusta, dolaziti u svoje selo jer "sećanje na taj dan nas okuplja i pomaže da preživimo boli tugu koja nas je povezala za ceo život".

U Goraždevcu kod Peći na Kosovu i Metohiji 13. avgusta 2003. godine iz zasede na decu koja su se kupala rafalom iz puškomitraljeza ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Euleks je 25. decembra, 2010.godine, usled nedostatka dokaza, obustavio istragu.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makarije

    13. avgust 2013 | 21:14

    Decu im nikada nećemo oprostiti

  • Legenda iz Zeleznika

    13. avgust 2013 | 20:14

    Nisu decu ubili siptari,nego Nato i Eu.

  • Tirka

    13. avgust 2013 | 23:37

    Sramni prekid istrage od strane EULEKSA svakog iole humanog čoveka učinio je uvređenim. Zato je Vulin podigao ton, zato je pitao odakle im pravo da sude kada ne mogu da razotkriju ovako stravičan zločin. Dogodilo se ne povratilo se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA