SVAKA ČAST! Sve o Tesli na jednom mestu

Amerikanka poljskog porekla Ivona Rudinska i njen sin Marko Vujović za četiri godine napravili su najsveobuhvatniju elektronsku arhivu o srpskom naučniku. Ta arhiva sadrži 23 toma ukoričenih kliping materijala, ima više od 4.200 stranica i 1.700 relevantnih izvora

  • 2

Amerikanka poljskog porekla Ivona Rudinska i njen sin Marko Vujović za četiri godine obišli su dvadesetak najvećih univerziteta i njihovih biblioteka u SAD i pregledali hiljade arhiva kako bi izdvojili sve ono što se odnosi na život i rad Nikole Tesle.

Oni su napravili najsveobuhvatniju kompilacija novina, periodičnih i naučnih materijala i izvora ikad sastavljenu o geniju iz Smiljana.

Elektronska arhiva pod nazivom “Teslina kolekcija“ sadrži 23 toma ukoričenih kliping materijala, ima više od 4.200 stranica i 1.700 relevantnih izvora. Počinje od 14. avgusta 1886. i prati život i rad velikog naučnika i pronalazača sve do 11. decembra 1920. godine.

- Radila sam na dokumentarcu o Nikoli Tesli s bivšim suprugom, doktorom Ljubomirom Vujovićem, i tada se u meni probudila znatiželja. Otkrila sam da je teško pronaći istraživački materijal i da bi bilo mnogo lakše kada bi dokumentaciju mogli da pronađemo na jednom mestu, kao kolekciju, koja bi bila dostupna istraživačima i piscima, svima, bez obzira na to da li se bave školskim ili ozbiljnim naučnoistraživačkim radom. Na taj način mislim da bi svi imali priliku da tačnije i bolje shvate ideje, šta je to Tesla postigao i ko je bio - kaže Ivona Rudinska, koja je završila školu za medicinsku sestru, a već decenijama se bavi istraživanjem i slikarstvom.

Osim što je pojedine članke bilo teško pronaći, Ivona kaže da ipak ne bi mogla da izdvoji šta su to manje poznati detalji i dokumenta o Tesli.

- Jedna od činjenica koju sam otkrila, kada govorimo o člancima, jeste kako su Teslina grandiozna predviđanja koja su se pojavila u Tabloid presu, poput onog da će stvoriti oružje koje će okončati rat, i sve manje konktertnih rezultata, doveli do toga da je ozbiljna naučna zajednica počela na njega da gleda kao na ludaka - navodi Rudinska.

Dodaje i da se sada u potpunosti prepustila slikarstvu, a da sin Marko planira da proširuje i upotpunjuje sajt. Ovu elektronsku arhivu možete videti na teslacollection.com.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    14. avgust 2013 | 16:41

    Uspeh ima puno oceva a neuspeh je siroce.Neznam sta se ovi nasi busaju u prsa sa Nikolom Teslom kada mu Srbija nije nista dala.Odbacen je ko krpa.

  • Steva

    15. avgust 2013 | 14:04

    Svaka cast za arhivu, smatram da svi treba da znaju o tome sta je Tesla ucinio za covecanstvo. A za ljude koji zele jos malo da istrazuju, naleteo sam na odlican blog koji ima FBI dokumente koji nisu objavljivani ranije. Proverite sami na: http://fbi-about-tesla.blogspot.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA