SRBI, OPREZ: Pljačkaši u Grčkoj kradu turiste pomoću spreja za omamljivanje!

Lopovi u letovalištima koriste otvorene prozore da bi kroz njih uprskali gas za uspavljivanje, a nakon toga upadaju u sobe i kradu novac i ostale dragocenosti

  • 11

Ukoliko planirate da letujete u Grčkoj, preduzmite sve mere opreza tokom letovanja, jer mala nepažnja može da vas košta svih dragocenosti koje ste poneli sa sobom!

Dejan Jovanović, koji se upravo vratio sa Zakintosa, opljačkan je tokom noći, a lopovi su, prema rečima grčkih policajaca, koristili gas za omamljivanje.

- Krađa je bila kao na filmu. Na letovanje smo krenuli s prijateljima, nas šestoro, i uzeli smo jednu od kuća na ovom ostrvu u potpuno mirnom kraju Laganasa. Bili smo u provodu i oko dva sata iza ponoći smo se vratili i legli. Kuća ima tri sobe koje su odvojene u dva nivoa prostranim hodnikom. Kada smo se ujutru probudili, cela kuća, sve tri sobe su bile ispreturane, sve stvari pobacane po podu, a novac i sitne dragocenosti pokradene. Jedino što nam je ostavljeno bili su pasoši - kaže Dejan.

- Svima u kući je bilo zajednička jaka glavobolja i vrtoglavica. Ubrzo su stigli i policajci, koji su napravili zapisnik i samo konstatovali da je u poslednje vreme sve veći broj razbojništava koji je izvršen na ovakav način. Nismo mogli da verujemo da je neko ušao kroz prozor dok smo mi spavali, isprevrtao ceo stan i da je otišao neprimećeno. Ipak nas je bilo šestoro, barem neko bi se probudio. Nemoguće da je sve to uradio neopaženo. Međutim, policajac koji je radio uviđaj nam je objasnio da smo napravili veliku grešku što smo ostavili prozor otvoren na spavanju. Kroz njega je u sobu uprskan gas za omamljivanje, koji je omogućio da se lopovi slobodno šetaju kroz stan i pokupe dragocenosti - navodi Dejan.

Slično iskustvo ima i Maja Veljković, koja je letovala u Pefkohoriju. I njoj su u stan, dok je spavala, upali lopovi i odneli novčanik i mobilni telefon.

- Ne mogu da trpim uključenu klimu i noću, pa sam ostavila otvoren prozor jer je bilo prijatno. Lopovi su to iskoristili i odneli su mi novčanik i novi telefon. Naravno, broj je bio nedostupan kada sam pozvala, a iz policije su mi rekli da budem srećna jer su mi ostavili pasoš, pa neću imati dodatne neprijatnosti. Ništa nisam osetila, iako su mi rekli da sam verovatno omamljena tim gasom. Ujutro mi se samo vrtelo u glavi, to je sve. Sada, kada je sve prošlo, mogu da kažem da sam srećna što se na ovome i završilo - kaže ona.

Inače, gas za omamljivanje je postao popularan kod lopova širom Evrope. Slične vesti o pljačkama koje se vrše pomoću njega stižu iz Španije, Bugarske, Mađarske i sa Sardinije.

Italijanski mediji izveštavaju da bande na Sardiniji napadaju kamper-vozila u tamošnjim letovalištima. Prvo uprskaju sprej kroz ventilaciju, a zatim upadaju i uzimaju od turista sve što im dođe pod ruku.

U Španiji, početkom ovog meseca, u najmanje šest kuća na imanju letovališta Kosta del Sol provalili su lopovi koji su koristili sprej za uspavljivanje. Jedan od stanara je rekao da su se žrtve budile s "vrtoglavicom, glavoboljom, povraćanjem i peckanjem u grlu".

U Mađarskoj i Bugarskoj lopovi ne koriste sprej u letovalištima, već u vozovima, odnosno kušet-kolima, pa tamošnji mediji upozoravaju na povećanu opreznost prilikom putovanja.

- Lopovi imaju ključeve od kušet-kola. Sačekaju noć, zatim ubacuju sprej kroz prostor na vratima za ventilaciju, a nakon toga ulaze i kradu vrednosti od omamljenih putnika. Uzimaju novac, kartice i nakit, dok pasoše najčešće bacaju u toalet voza - navode reči jedne od žrtava mediji u Mađarskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milovanović

    16. avgust 2013 | 15:47

    20 godina idem u Grčku na more i nikad nisam doziveo nijednu neprijatnost!!!Lopova ima svuda i treba uvek biti oprezan!!!

  • nezadovoljština

    16. avgust 2013 | 14:54

    A gde drže te turiste kad ih ukradu?

  • Lee

    16. avgust 2013 | 14:34

    Sezona pataka, sezona zeceva, turisticka sezona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA