Protest oružara zbog zdravstvenih knjižica

Nekoliko stotina radnika fabrike "Zastava oružje" protestovalo ispred zgrade filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja u Kragujevcu

  • 0

Nekoliko stotina radnika fabrike "Zastava oružje" protestovalo je ispred zgrade filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja u Kragujevcu, u čijim prostorijama će, kako je najavljeno, oko sto radnika ostati sve dok se ne nađe rešenje za overu zdravstvenih knjižica.

Podsetivši da je vlada Srbije 8. februara donela zaključak da se zaposlenima u odbrambenoj industriji overe zdravstvene knjižce, predsednik Sindikalne organizacije "Zastava oružje" Dragan Ilić ponovio je "da zaključak vlade opstruiše direktor Rrepubličkog fonda zdravstvenog osiguranja Aleksandar Vuksanović".

- Zbog neoverenih zdravstvenih knjižica nisu ugroženi samo radnici fabrike već i članovi njihovih porodica, jer od 1. januara ne mogu da koriste zdravstvene usluge, izuzev u hitnim slučajevima - rekao je Ilić.

On je naveo i da fabrika nije imala sredstava da uplaćuje doprinose, a da su glavni razlozi što preduzeće tu obavezu nije izvršavalo nedovoljna uposlenost kapaciteta, ali i dug države prema toj fabrici od oko 100 miliona dolara za ranije izvezene proizvode.

Delegacija radnika, predvođena Ilićem, potom je predala pismo direktoru kragujevačke filijale zdravstvenog osiguranja Predragu Petakoviću, u kojem radnici pitaju nadležne u toj ustanovi "Ko vam je dao prava da nama uzimate pravo na zdravstvenu zaštitu".

Petaković je rekao "da zaključak vlade Srbije da se overe zdravstvene knjižice zaposlenima u odbrambenoj industriji nije obavezujući", te i "da Republički fond zdravstvenog osiguranja poštuje zakon".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA