NSA špijunirala Ujedinjene nacije i EU!

Agencija za nacionalnu bezbednost tajno nadgledala unutrašnju video-konferencijsku vezu u sedištu UN piše nemački "Špigl". Meta špijunaže bila je i delegacija EU u Njujorku

  • 3

U poslednjem u nizu tekstova posvećenih programu špijuniranja SAD koji su doveli do zaoštravanja odnosa između Vašingtona i njegovih saveznika, nemački magazin "Špigl" piše da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) tajno nadgledala unutrašnju video-konferencijsku vezu u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Nedeljnik "Špigl" navodi da, poverljiva dokumenta koje je listu dostavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden, pokazuju da je NSA uspela da dešifruje video-konferencijsku vezu u UN prošlog leta. Za samo tri sedmice, američka obaveštajna agencija uspela je da broj "provaljenih" komunikacija poveća sa 12 na 458, prenosi AP.

Nedeljnik prenosi da su meta špijuniranja i postavljanja tajnih prislušnih uređaja bile države članice u svetskoj organizaciji i institucije u UN, poput Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Interna dokumenta pokazuju da je NSA špijunirala delegaciju EU u Njujorku pošto se preselila u nove prostorije u jesen prošle godine. Među dokumentima koje je Snouden kopirao i dostavio "Špiglu" nalaze se i planovi misije EU, njena informaciona tehnologija i serveri.

Iz tih dokumenata se, takođe, vidi da je NSA prisluškivala više od 80 amabasada i konzulata širom sveta, a program je nazvan "služba specijalne kolekcije", navodi Rojters. Kako ističe list, nadgledanje je intenzivno i dobro organizovano i nema nikakve veze sa odbijanjem terorista.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA