Počinju "Filmski susreti" u Nišu (VIDEO)

Na dan otvaranja biće prikazano rediteljsko ostvarenje Momčila Mome Mrdakovića "Mamaroš", nakon čega će biti uručena i nagrada za životno delo Veri Čukić, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca

  • 0

Projekcijom filma Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" na Letnjoj pozornici u Tvrđavi počinje 48. festival glumačkih ostvarenja "Filmski susreti".

U narednih šest dana biće prikazano dvanaest ostvarenja, čiji će protagonisti konkurisati za nagrade festivala.

Dragan Vujić Vujke, umetnički direktor festivala, na prvoj konferenciji za novinare najavio je ovogodišnji program.

- Na dan otvaranja biće prikazano i rediteljsko ostvarenje Momčila Mome Mrdakovića "Mamaroš" u kojem glavne uloge igraju Mira Banjac i Bogdan Diklić. Do kraja festivala biće prikazani i "Država" Jelene Marković, "Krugovi" reditelja Srđana Golubovića, rediteljsko ostvarenje Koste Đorđevića "Skidanje", "Odumiranje" Miloša Pušića, "Vir" Bojana Vuka Kosovčevića, "Falsifikator"  Gorana Markovića, "Ljubav dolazi kasnije" Hadži Aleksandra Đurovića, "Gde je Nađa", koji je režirao Luka Popadić sa saradnicima, "Led" Jelene Bajić Jočić i "Artiljero" Srđana Anđelića. Šeste večeri biće dodeljene nagrade, a o dobitnicima će odlučivati žiri u sastavu Đurđija Cvetić (predsednica), Aljoša Vučković i Marko Živić - saopštio je Vujić.

Na otvaranju će biti uručena i nagrada za životno delo Veri Čukić, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca. Vladan Živković, predsednik ove asocijacije, rekao je da je bilo više kandidata, ali da je žiri koji su činili raniji dobitnici ovog laskavog priznanja odlučili da to bude Vera Čukić. Govoreći o očekivanom prisustvu glumaca na manifestaciji Živković je kazao da se ne zna koliko će ih doći.

- Upućeno je 110 poziva glumcima, mnogi su dali nedefinisane odgovore, ali se ja nadam da će u Nišu biti bar šest do osam glumaca iz svakog filma - rekao je Živković.

Poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade Gran pri Naisa za najbolje glumačko ostvarenje, Carica Teodora za najbolju glavnu žensku i Car Konstantin za najbolju glavnu mušku ulogu, povelje za izuzetnu mušku i izuzetnu žensku ulogu i nagrade za žensku i mušku epizodnu i debitantsku ulogu. Festival će biti okončan projekcijom gostujućih filmova "Put ružama posut" Marka Novakovića i "Ponoćna molitva" Bobana Rajkovića.

Selektor festivala Dejan Dabić obećao je ljubiteljima sedme umetnosti fantastičan doživljaj, jer je za projekciju filmovi iznajmljena najsavremenija digitalna oprema.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA