HOLIVUD NA NIŠAVI: Otvoreni Filmski susreti (FOTO)

Ključeve grada Niša ove godine čuvaće predsednica žirija 48. festivala glumačkih ostvarenja Filmski susreti, glumica Đurđiji Cvetić. Nagrada za životno delo uručena glumici Veri Čukić

  • 0

Simboličnom predajom ključeva grada predsednici žirija glumici Đurđiji Cvetić, koje joj je uručio gradonačelnik Niša Zoran Perišić, otvoren je 48. festival glumačkih ostvarenja Filmski susreti.

- Sa velikom radošću i čašću prihvatam čuvanje ovog ključa, jer je ovo grad u kojem se mi glumci osećamo najvoljenijima. Nigde sa toliko radosti, posvećenja i nežnosti nismo dočekani kao u Nišu. Hvala vam za svih ovih 48 prethodnih godina. Kolege glumci, Tvrdjava je naša - kazala je Djurdjija Cvetić.

Posle mnogo godina, vraćena je tradicija „prozivke" prisutnih glumaca koju su započeli Janez Vrhovec i Duško Tadić. Ređala su se imena, počev od članova žirija Aljoše Vučkovića i Marka Živića, peko Mire Banjac, Marka Nikolića, Meta Jovanovskog, Predraga Ejdusa, Marka Janketića, Ane Latifić, Vujadina Miloševića, Janka Cekića, Saše Radojevića, Rastka Jankovića i Kaline Kovačević da bi lista bila zaključena, kako je najavljen, svestranim umetnikom Zafirom Hadžimanovim. Po tradiciji, svaki od prozvanih glumaca je u publiku bacio cveće.

Prve festivalske večeri predsednik Udruženja filmskih glumaca Vladan Živković uručio je nagradu za životno delo Veri Čukić.

- Zadovoljstvo mi je da dobru vest podelim sa osobom koju možemo da nazovemo srpskom Sofijom Loren. Kada se spoje kvalitet, harizma i energija koja se emituje sa ekrana, dobijamo glumicu koja ove godine zasluženo postaje laureat nagrade za izuzetan doprinos umetnosti glume „Pavle Vujsić" – obrazložio je Živković odluku žirija.

Vera Čukić zahvalila se kolegama ali i publici koja je, kako je kazala, više od pola veka hrabrila i pružala joj šansu.

-  Pavla Vujsića sam upoznala kada sam imala pentaest godina, i kada sam počela da se bavim ovim pozivom. Igrali smo zajedno u filmu"Kroz granje nebo". Posle toga sam više puta igrala sa Pavlom. On je bio jedna neobična ličnost. Vi znate kako je bio veliki glumac, ali on je bio i izuzetno emotivan čovek, pisao je predivne pesme. Pavle je bio veliki profesionalac, perfekcionista. Sećam se naše glume u „Porobdžijama", igrali smo muža i ženu.

- Trebalo je da glumimo kako razgovaramo za vreme jela. Na sofri je bilo svakojakih đakonija a trebalo je da usred našeg razgovora udje glumica koja je nosila pečeno jagnje, koje mi kobajagi jedemo. Proba je išla dobro, ali snimanje se oteglo na 30 dublova. Trideset puta je devojka ulazila i donosila to sve manje jagnje, mi smo to „probali", govorili tekst, ali kada smo došli do tridessetog dubla, rekli smo da nema smisla i da to moramo odmah da uradimo i da ne otežemo stvar. Kamera – viknuo je reditelj, kad odjednom čujemo vrisak: - Ne, ne može, vikao je rekviziter. Glumci su pojeli jagnje, nema ga – ispričala je slavna glumica anegdotu iz svoje bogate karijere.

Prve festivalske večeri prikazani su filmovi „Kad svane dan". Gorana Paskaljevića i „Mamaroš" Momčila Mome Mrdakovića.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA