AMNESTI: UNMIK se ogrešio o Srbe!

Organizacija za zaštitu ljudskih prava ukazala na neuspeh misije Ujedinjenih nacija na Kosovu u istragama u vezi sudbine civila, uglavnom Srba, koji su nestali tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine

  • 3

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" je danas ukazala na neuspeh misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) u istragama u vezi sudbine civila, uglavnom Srba, koji su nestali tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Ekspert "Amnestija" po pitanju Kosova, Šan Džons, izjavila je da "to što UNMIK nije sproveo istrage u vezi mnogobrojnih i sistematskih napada na civile, kao i mogućih zločina protiv čovečnosti, doprinelo je tome da na Kosovu prevlada klima nekažnjavanja zločina", prenela je agencija AFP.

U najnovijem izveštaju "Amnesti internešenela", koji će biti predstavljen uoči debate o Kosovu u Savetu bezbednosti UN-a u četvrtak, 29. avgusta, ta organizacija sa sedištem u Londonu ističe da su rođaci nestalih, uglavnom etničkih Srba, podneli oko 150 žalbi u kojima tvrde da UNMIK nije "istražio otmicu i kasnije ubistvo njihovih rođaka".

U mnogim slučajevima UNMIK nije "izneo nikakve dokaze da je istraga uopšte sprovedena".

- Nema zastarevanja u slučajevima zločina protiv čovečnosti i UN-u ne bi trebalo da bude dozvoljeno da izbegava svoje obaveze - navodi "Amnesti".

Većina slučajeva, navedenih u izveštaju, se odnosi na otmice kosovskih Srba od strane albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova, ali je "Amnesti" takođe ukazao da nisu istražene ni navodne otmice Albanaca od strane Srba.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA