POTVRĐENO: Kaliniću i Simoviću po 40 godina zatvora

Apelacioni sud odbio je sve žalbe i potvrdio presudu Specijalnog suda iz decembra prošle godine

  • 1

Apelacioni sud u Beogradu odbio je sve žalbe i pravosnažno osudio na po 40 godina Miloša Simovića i Sretka Kalinića zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana", objavljeno je na sajtu tog suda.

Ovom odlukom potvrđena je presuda Specijalnog suda iz decembra prošle godine, kojom je bila potvrđena ranija pravosnažna presuda − odnosno odlučeno da ostaje na snazi odluka od 18. januara 2008. kojom su Simović i Kalinić bili osuđeni u odsustvu na maksimalne kazne zatvora pred tim sudom.

Specijalni sud im je prethodno bio odobrio ponavljanje suđenja, jer su tokom sedmogodišnjeg bekstva i skrivanja osuđeni u odsustvu. Uhapšeni su u junu 2010.

Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, a najnovijom pravosnažnom potvrđeno, Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Kalinić je, prema pravosnažnoj presudi, bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.

Uloga Miloša Simovića u tim ubistvima bila je da sa još nekoliko pripadnika klana prati žrtve i o njihovom kretanju obaveštava Kalinića.

Oni su obavezani da sa drugim okrivljenima iz zemunskog klana, koji su ranije osuđeni, oštećenima u otmicama isplate iznose u dinarskoj protivvrednosti od 1,5 miliona maraka, 10,5 miliona evra i 350.000 evra.

Simoviću i Kaliniću prošle godine Apelacioni sud je potvrdio presudu kojom su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đindića.

Protiv Kalinića i Simovića u toku je i sudski postupak u kome su, zajedno sa Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem zvanim Vlada Budala, optuženi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA