OBAMA I KAMERON SLOŽNI: U Siriji je upotrebljeno hemijsko oružje!

U telefonskom razgovoru britanskog premijera i američkog predsednika konstatovano je da je upotrebljeno hemijsko oružje i istaknuto je samo da će odgovor uslediti, ali nije precizirano koji konkretno, naglašeno je da će on biti legalan i svojstven napadu

  • 10

Američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron nemaju nikakvu sumnju da je režim sirijskog predsednika Bašara el Asada upotrebio hemijsko oružje protiv svog naroda, saopštila je danas britanska vlada.

- Oba lidera složila su se da sve dostupne informacije potvrđuju da se dogodio napad hemijskim oružjem i naglašavaju da čak i iranski predsednik i sirijski režim to priznaju - saopšteno je iz Dauning strita 10, posle sinoćnjeg telefonskog razgovora Obame i Kamerona.

- Oni smatraju da nema nikakve sumnje da je za napad odgovoran režim predsednika Bašara el Asadanavedeno je u saopštenju.

- Premijer je potvrdio da vlada još nije donela odluku o tome kakav će odgovor konkretno odabrati, ali će on biti legalan i svojstven za napad hemijskim oružjem - navedeno je u saopštenju Kameronovog kabineta iz koga je dan ranije saopšteno da Britanija razmatra "proporcionalan" odgovor prema sirijskom režimu.

Kaže se i da dokazi jasno ukazuju da su Asadove snage izvele hemijski napad u predgrađu Damaska prošle sedmice, u kome je, kako tvrdi sirijska opozicija, ubijeno na stotine ljudi.

- Režimske snage su u to vreme izvodile vojnu operaciju kojom bi od pobunjenika povratile kontrolu nad tom oblašću i ne postoje dokazi da je opozicija sposobna da izvede takav napad hemijskim oružjem - navedeno je u saopštenju britanske vlade koje prenosi AFP.

Poslednji telefonski razgovor sa Obamom, kako se ističe, bio je prilika da "britanski premijer sazna najnovija gledišta Sjedinjenih Država po ovom pitanju i iznese opcije koje vlada razmatra".

Kameron će danas predsedavati sednicom britanskog Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će biti razgovarano o Siriji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoki

    28. avgust 2013 | 10:59

    Dve šizofrene osobe osobe se uvek slože da je za njihove probleme drugi kriv .

  • Izujedase me komarci

    28. avgust 2013 | 10:58

    Nadam se da ce vas u skorijem periodu strefiti najstrasnije elementarne nepogode...za pocetak!

  • Ivan

    28. avgust 2013 | 11:18

    Ovi se drogiraju ili pokusavaju da pokazu da 99% ljudi na svetu ima IQ manji od 40

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA