ZVUK BEOGRADA: Višemedijska instalacija kakvu do sada niste videli! (VIDEO)

Multimedijalni umetnik iz Beograda Marko Stojanović predstavio je u glavnom gradu višemedijsku instalaciju, spojiviši zvuke prestonice, kratke kadrove i scenografiju u jedno

  • 5

Doktorant na interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu Marko Stojanović predstavio je svoj umetnički rad Zvuk Beograda u nedelju 8. septembra u 21 čas na platou ispred Filozofskog fakulteta.

- Ovo je višemedijska instalacija Beograda pomoću koje sam ja pokazao grad onako kako ga ja doživljavam, onako kako ga vidim i čujem. Višemedijska je u tom smislu što baratam muzikom i radim sa videom, odnosno projektujem eksperimentalni film na scenografiju, koja čini treći element ovog projekta - objasnio je ovaj umetnik za Telegraf, i nastavio:

- Godinu dana sam snimao razne interesantne zvukove i kadrove Beograda. Muziku sam napravio isključivo od snimljenih zvukova, bez korišćenja instrumenata, koju sam spajao sa kadrovima i napravio film. Njega sam projektovao na kulise koje same po sebi simoblizuju grad.

Marko kaže da je cilj instalacije da podstakne ljude da razmišljaju o nečemu što je prisutno svakoga dana, a to je zvuk.

- Ako neko posle ove instalacije kaže na primer: "Za mene je zvuk Beograda, zvuk alarma usred noći", onda je meni ova misija uspela. Taj neko je krenuo da razmišlja o zvuku na taj način. Napravljene su dve projekcije i to je to. Ovaj scenografija koja je napravljena se ruši, pa ko je video, video je. Taj momenat, po meni, ovo delo možda čini još većim, jer je ovo bila jedinstvena prilika da se sve to vidi. Što se tiče ovog projekta, on je gotov, a u planu imam još nekoliko ideja koje planiram da realizujem, ali sve zavisi od materijalnih sredstava - rekao je Marko za Telegraf.

Više o ovoj nesvakidašnjoj instalaciji možete saznati na zvaničnoj prezentaciji, a o samom umetniku više možete pročitati ovde.

(B. Š. - I. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA