EU: Sirijske snage počinile ratni zločin

- Postoje slučajevi kada su iz konvoja uzimani setovi sa medicinskim i hirurškim materijalom. To znači da je na drugoj strani mogao da premine jedan ranjeni muškarac, žena ili dete - kaže komesar EU za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva

  • 4

Snage sirijske vlade su počinile ratni zločin time što su uzimale medicinsku pomoć iz konvoja namenjenih područjima pod kontrolom pobunjenika, izjavila je komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.

- Postoje slučajevi kada su iz konvoja uzimani setovi sa medicinskim i hirurškim materijalom. To znači da je na drugoj strani mogao da premine jedan ranjeni muškarac, žena ili dete - rekla je ona novinarima u Ženevi, i dodala:

- Trideset jedan humanitarni radnik je izgubio život u toj zemlji. Praviti se da ne vidite kršenje međunarodnog humanitarnog prava, takođe, predstavlja ratni zločin.

Komesarka EU je istakla da manje od polovine od osam miliona Sirijaca kojima je potrebna pomoć prima tu pomoć redovno, budući da građanski rat koji je dosad uzrokovao smrt više od 100.000 ljudi, a dva miliona ljudi oterao u izbeglištvo ne pokazuje znakove jenjavanja.

Georgijeva je dodala da se nada da će najavljeni sastanak američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Ženevi omogućiti veći napredak u rešenju sirijske krize, ali je istakla da je, ipak, potrebna oštrija rezolucija UN.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zlo i naopako

    12. septembar 2013 | 17:03

    A sta je sa talibanima koji sjeku glave,jedu organe,ubijaju decu? To doticna glupaca nije objevila.

  • Ananije

    12. septembar 2013 | 17:33

    Procitana je vasa zabrinutost za izbeglice,i uopste humanitarna pomoc EU.Vasi lazni izvestaji su prethodnica humanitarnog bombardovanja.

  • dr. dare

    13. septembar 2013 | 05:28

    Pocinili ratni zlocin? A kako se tretira smrt dvanaest beba u Banja Luci za vreme rata u bosni, kad nije dozvoljen transport kisika za tu malu tek rodjenu decu? A zlocin je sto su zbog toga Srpske snage probile KORIDOR ZIVOTA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA