EU uvodi sankcije Hrvatskoj

Očekuje se da EK uptrebi član iz pristupnog ugovora Hrvatske koji joj omogućuje da sprovede kaznene mere ako se prekrše pravila EU, takozvani zaštitni član, odnosno zaštitne mere predviđene članom 39 Ugovora o pristupanju

  • 26

Hrvatska će najverovatnije biti kažnjena zbog "slučaja Perković" uvođenjem sankcija od strane Evropske unije, i to već naredne nedelje.

Kako piše hrvatski "Jutarnji list", pozivajući se na američku novinsku agenciju Rojters, Evropska komisija će najmlađu članicu evropske porodice kazniti zbog spora oko zakona o izručenju. Ovaj spor bi mogao i da ugrozi pomoć EU za unapređenje nadzora granica.

Svega nekoliko meseci nakon proslave punopravnog članstva u Uniji, Hrvatska se našla u nesaglasju sa svojim novim kolegama zbog izmena njenih zakona o izručenju, donetih samo nekoliko dana pre pristupanja Uniji, a koji su, kaže Rojters, osigurali zaštitu veterana hrvatskog rata za nezavisnost od 1991. do 1995. od istraga drugde u Evropskoj uniji.

Podsećamo, nemačka kancelarka Angela Merkel nije prisustvovala slavlju u Zagrebu, najverovatnije zbog zakona kojim se sprečava izručenje bivšeg visokog zvaničnika jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Nemačkoj.

Očekuje se da EK uptrebi član iz pristupnog ugovora Hrvatske koji joj omogućuje da sprovede kaznene mere ako se prekrše pravila EU, takozvani zaštitni član, odnosno zaštitne mere predviđene članom 39 Ugovora o pristupanju.

- Strpljenje je isteklo. Verovatno ćemo pokrenuti zaštitni član - rekao je jedan visoki zvaničnik Komisije Rojtersu pod uslovom da ostane neimenovan. On je dodao da će se to verovatno dogoditi na redovnom sastanku ministara EU sledeće nedelje.

Vlada u Zagrebu je, nastojeći da izbegne sankcije, prošlog meseca obećala da će u potpunosti da primeni evropska pravila.

Ali Vivian Reding, poverenica za pravosuđe, u pismu hrvatskom ministru pravde Orsatu Miljeniću od 4. septembra, rekla je kako obećanje da će iduće godine biti promenjen način sprovođenja evropskog naloga za hapšenje - nije dovoljno.

Ona je rekla da bi nepoštovanje pravila moglo dovesti do odlaganja pristupanja Hrvatske zoni Šengena, što je Zagreb odredio kao jedan od svojih prioriteta.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludilo

    13. septembar 2013 | 10:53

    Vraćate se sa nama u kameno doba...

  • Bumerang

    13. septembar 2013 | 12:05

    Nemogu oni nas kaznit koliko smo mi glup narod,a ovi sta se misle nasladjivat niste ni vi pametniji,triba sagledat realno

  • tetreb

    13. septembar 2013 | 11:45

    Nisu oni ni izasli iz kamenog doba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA