MAHER EL ASAD: Upoznajte surovog brata sirijskog predsednika (FOTO)

Mlađi i jedini živi brat predsednika Sirije okarakterisan je kao veoma brutalan, glava porodice i čovek koji je doneo odluku o upotrebi hemijskog oružja

  • 9

Nemačke obaveštajne službe smatraju da Bašar el Asad nije lično naredio napad hemijskim oružjem. To je pojačalo sumnje da sirijski predsednik više nema potpunu kontrolu nad zemljom, kao i da je napadom, koji je uzdrmao svet, upravljao njegov mlađi brat Maher, zapovednik predsedničke garde. Mlađeg Asada analitičari opisuju kao nemilosrdnijeg i daleko brutalnijeg od svog brata koji je na vlasti.

- Maher el Asad je taj koji je zadužen za održavanje režima na vlasti - naveo je Džošua Landis s Univerziteta u Oklahomi, i dodao da mlađi Asad uživa u svojoj ulozi.

Jedan analitičar koji se susreo sa Maherom opisao ga je kao čoveka koji želi da izgleda poput mafijaša: tamno odelo, naočare i zalizana kosa.

NA ČELU NAJELITNIJIH JEDINICA

Zvanično, Maher je zadužen za dve najelitnije sirijske vojne jedinice: Četvrtu oklopnu diviziju i Republikansku gardu. On je, takođe, vođa Šabiha milicije koju čine pristalice vlasti, pripadnici alavita, muslimanske sekte kojoj pripada i porodica Asad.

Šabiha je postala ne samo ključni deo borbe režima protiv pobunjenika, već su njeni pripadnici odgovorni za masakr sirijskih civila, navode sirijski analitičari.

- Maher je na čelu najbrutalnijih boraca - rekao je Landis, i dodao da je mlađi predsednikov brat podjednako tajanstven koliko i brutalan, ali da se o njemu vrlo malo zna.

Maher je često na terenu i izbegava telefonske razgovore. Postoji vrlo malo njegovih fotografija, a većina ih je nastala na sahrani njegovog oca Hafeza el Asada 2000. godine. Čitava misterija oko njega predstavlja njegov način preživljavanja.

POSLEDNJI BAŠAROV BRAT

 

Maher je poslednji preživeli Bašarov brat. Stariji brat Bazil (1962-1994), koji je trebalo da nasledi pokojnog Hafeza na predsedničkoj funkciji, poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Damasku 1994. godine.

Mlađi Madžid (1966–2009), inženjer elektrotehnike, bio je psihički bolestan, nikad se nije bavio politikom, a nakon duge i teške bolesti je preminuo. Najstarija sestra Bušra navodno se posvađala sa Bašarom i preselila se u Ujedinjene Arapske Emirate.

Malo je poznato i o Maherovom zdravlju. Jedni veruju da je bio ranjen, drugi da je izgubio nogu tokom napada 2012, a treći su mišljenja da mu je ruka ostala paralizovana nakon pomenute intervencije. Međutim, nijedan podatak nikad nije zvanično potvrđen, a on od tad nije viđen u javnosti.

Misteriju oko mlađeg naslednika Asada prati i legenda. Najčešće se u spekulacijama koje kruže o Maheru pominje njegova sestra Bušra, kojom je želeo da se oženi čovek koji je već imao decu iz prethodnog braka. Za predsedničku porodicu to bi bio veliki skandal, pa je Maher uzeo stvar u svoje ruke i upucao budućeg zeta nakon svađe, piše CNN.

BRUTALNI NASLEDNIK IZ SENKE

- Ovaj čovek sebe smatra glavnim u porodici - rekao je Ted Katuf, bivši američki ambasador u Siriji, i dodao da je Maher impulsivan, nagao i brutalan.

- I dok se Bašar trudi da stvori pozitivnu sliku o sebi u javnosti, na Mahera svi gledaju kao lice iz senke koje obavlja prljave poslove za predsednika - rekao je Landis.

Arapski zvaničnici Mahera opisuju kao mirnog i nezainteresovanog za politiku, ali to bi se u potpunosti promenilo kad bi se pomenula sirijska estrada.

- Kad se pričalo o arapskim glumicama i pevačicama, o tome ko je sa kim spavao, Maher se uključivao u razgovore s punom pažnjom - rekao je Katuf, i dodao da je to potpuna suprotnost imidžu koji želi da ostavi Bašar.

- Maher ne vidi sebe kao zaštitnika režima, on je jedan gadan, gadan čovek - zaključio je Katuf.

(M. R. / Izvor: cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA